Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Beckham is így kezdte

2005.05.12. 13:00
A Manchester United futballakadémiájának főépülete ugyan olyan, mint a profik központja. Már a kilencévesek is a sztárokéval azonos minőségű, fedett pályán edzenek, az övékkel megegyező felszerelést használhatnak, és ha kell, tizennégy éves koruktól a klub neveli őket.
Néhány percre az Old Traffordtól található a Manchester United edzőközpontja, ahova kísérő nélkül nem érdemes érkezni, de a klub mezszponzora, a Vodafone autójában ülve nem gond az átjutás a két ellenőrzőponton.

A kis bekötőúttól jobbra fordulva a felnőtt csapat edzőcsarnoka, balra az MU-futballakadémia épülete áll, egyébként focipályák, amerre csak ellátni. Szombat, meccsnap van, így a profik nincsenek a bázison.

Olyanok, mint a sztárok, csak kisebbek


Tekintse meg képeinket!
Az utánpótlásnak épített, futballpályánál is nagyobb, impozáns tégla- és üvegépület előtt a United marketingmenedzser-asszisztense, Matt Williamson fogad. Rögtön a bejárat fölött Matt Busby és Sir Alex Ferguson portréja látható, egy-egy idézettel a két edzőlegendától.

Az emeleti étkezőben futballistaforma gyerekek ülnek. Mindannyian fekete egyenszerelésben, pont olyanban, mint amiben Rooney-ék is tréningeznek. Csapzottnak tűnnek, és Matt gyorsan el is árulja: az U15-ös korosztály épp most fejezte be a gyakorlást.

A legalább húszasztalos étteremben alig hármat foglalnak el, beszélgetnek, iszogatnak, de a falra függesztett tévére csak ritkán pillantanak - a Chelsea meccse megy, élőben.

Kilencmillió fontba került a komplexum

A kantinból a földszinti öltözőfolyosóra jutunk, miután Matt bepötyögte a kódját. Kétoldalt szobák, a 'treatment roomban' például három gyúróasztal és valamilyen elektronikus gép áll. Edzés után szinte kötelező a masszázs, de ide járnak a kisebb sérüléssel kezelt gyerekek is. Valószínűleg nem véletlen, hogy a szomszéd szoba az egyik edzőé.

Öltözőből talán tíz is van itt. "Három éve négymillió fontból húzták föl ezt az épületet, és majdnem minden benne van, mint a szemközti, még ennél is modernebb csarnokban. Az ötmillióba került, van medencéje, szaunája és olyan orvosi szobája, amelyben még kisebb műtéteket is lehetne végezni" - világosít fel az idegenvezető az összesen 3,2 milliárd forintért épült komplexum jellemzőiről. A világ leggazdagabb klubjánál persze, mindez alapkövetelmény.

Világklasszisok közt

A folyosón falán az MU történetének legnagyobb játékosai, Bobby Charlton, George Best és társaik képei lógnak, majd David Beckham óriási fotójába botlunk, szemközt Ryan Giggsszel. Innen előbb a balra lévő, nyitott műfüves pályára, majd a fedett, szintén műgyeppel borított szabvány méretű futballpályára jutunk. Hamar feltűnik, hogy itt nem a Magyarországon ismert, fekete gumitörmelékkel oldják meg, hogy puha legyen a talaj.

Nincs edzés, így a harmincas éveiben járó Matt-tel passzolgatunk egy kicsit. Ő is MU-nevelés volt, járt az akadémiára, de végül a kevésbé nívós városi riválisnál, a Citynél kötött ki. Később kisebb csapatokban profiskodott, ám három perc után NB I-es szerződést ajánlok neki.

A legügyesebbek közül is a legügyesebbeket

Nevet, és inkább elmondja, kik is jöhetnek az elit focisuliba: "A Manchester United játékosmegfigyelői ötvenmérföldes körzetben járják az iskolákat és a kisebb egyesületek pályáit, és kiválasztják a legügyesebb gyerekeket. Már egészen kicsiket, hat-hét éveseket is. Meghívják őket egy napra az MU-akadémiára, ahol kisebb tornákat rendeznek nekik. Ez valójában próbajátékszerű megmérettetés, és a legjobbak vagy felvételt nyernek az akadémiára, vagy tovább figyelik őket, és ha betöltik a kilencéves kort, idekerülnek".

Mattet új idegenvezető váltja, a suli egyik ötven körüli edzője, Louie Gwaltry, aki már évek óta az akadémián dolgozik. Pillanatnyilag a legfiatalabbakkal, a kilencéves korosztállyal (U10) foglalkozik.

David Beckhamnek is volt pótmamája

"Semelyik korcsoportnak nincs külön trénere, voltak már idősebb játékosaim is" - mondja, és felvilágosít, hogy itt a korosztály szigorúan az ugyanabban az évben született játékosokat jelenti. A magyar szokással ellentétben minden gyerek egyidős, hiszen már egy év különbség is sokat számíthat.

Természetesen a foglalkozásokat az iskolához igazítják, délután négy előtt nem is kezdődik edzés. A gyerekeket akkorra hozzák, míg be nem töltik a tizennégyet, amikor - ha még mindig megfelelően teljesítenek - a központ közelébe költözteti őket a klub, nevelőszülőkhöz. "David Beckham is pontosan így kezdte, de a maiak közül Ryan Giggs, Paul Scholes és a Neville-fivérek is az akadémiáról kerültek a nagycsapathoz" - árulja el Louie, és az edzésmódszerekről is beszél. "Minden nap csak egyszer tréningeznek, nem csak a kisebbek, de a profik is. Ha például szombaton meccs van, vasárnap csak a sérültek jönnek le egy kis kezelésre, majd a hétfő mindenkinek szabad. Keddtől péntekig sorozatban edzünk" - így néz ki egy átlagos MU-hét.

A profi játékosok tanulni járnak vissza


Klikk a képre!
A fiataloknak már az is elég ösztönzés, hogy a Manchester Unitedben játszhatnak, de a profik közvetlen jelenléte még többet adhat. "Természetesen rendszeresen átjönnek - meséli Louie -, már csak azért is, hogy tanuljanak tőlünk. A Neville-fivérek és Roy Keane is edzőnek készülnek, gyakran megnézik, milyen gyakorlásokat vezénylünk. Főleg Keane jár le, nem is véletlen, hiszen valószínűleg ő lesz Alex Ferguson utódja".

Kiderül továbbá, hogy összesen nyolc korosztályt futtat az akadémia, a legnagyobb az U17-es, utána már a profik közelében, a másik létesítményben edzenek tovább a tehetségek. Kimegyünk a szabadba, és a pályákra pillantva Louie azt is megmutatja, ki hol játszik.

A nagyoktól legtávolabb a legkisebbek fociznak, majd évről évre közelednek a felnőttek pályájához, amit így magyaráz: "Lépésről lépésre haladnak, hogy egy napon profik legyenek. Szerintem ennél jobb motiváció nem létezik."

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!