Miklós
-7 °C
2 °C

Újabb káosz a magyar futballban

2005.05.23. 12:52
A csütörtökön a Magyar Labdarúgó Liga elnökének választott Tarsoly Csaba hétfőn lemondott, mert úgy érzi: méltatlan a posztra, és megbánta az ellenjelölt, Mészöly Kálmán letolvajozását. A Tarsoly ellen szavazó klubigazgató, Kutasi Róbert sajnálja, hogy ilyen helyzetbe hozták a győri futballcsapat tulajdonosát.
Lemondott a Magyar Labdarúgó Ligában (MLL) és a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligában (MHLL) betöltött elnöki tisztéről Tarsoly Csaba. A győri klubtulajdonost múlt csütörtökön választották meg mindkét posztra.

Tarsoly: méltatlanul viselkedtem

Tarsoly az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: "A választási procedúra közben meggondolatlanul nem sportvezetőhöz méltó kijelentést tettem Mészöly Kálmánra, amit megbántam. Mivel sportember vagyok és a magyar sportért, a magyar labdarúgásért tevékenykedem, ezért kijelentéseim is a magyar sport érdekeit kell, hogy képviseljék. Méltatlan viselkedésemmel ezt a szabályt megszegtem, ezért ezúton lemondok a Magyar Labdarúgó Liga elnöki, valamint a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga elnöki tisztségéről".

Az MLL közgyűlésén Tarsoly a szavazás első körében 12-9-re győzött Mészöly Kálmán ellen, de kétharmados többségre volt szükség a sikerhez, így folytatódott a procedúra. A második és harmadik forduló sem hozott döntést, majd Mészöly visszalépett, és indulatosan távozott a helyszínről, mert mint mondta, előzetesen a klubok többsége - egészen pontosan húsz egylet - a támogatásáról biztosította őt, a szavazás azonban korántsem ezt az elköteleződést tükrözte. Mészöly saját bevallása szerint nem is akart indulni, csak a klubok kérésének tett eleget.

Korábban Mészöly az utánpótlás támogatására szerzett 550 millió forintot a maga érdemének mondta, igaz, a szövetségi kapitány is úgy nyilatkozott, neki köszönhetően áldozott a fiatalokra a MOL és az OTP, bár egyiküknek sem volt sok köze hozzá.

A letolvajozás

Az egyedüli jelöltként maradt Tarsolyt - aki egyik felszólalásában megsértette Mészölyt, a hírek szerint "letolvajozta" az egykori világválogatott játékost - végül 24-2 arányban választották meg.

Az Index információi szerint Mészöly becsületsértési pert helyezett kilátásba Tarsoly ellen, és ez is hozzájárulhatott a győri klubvezér távozásához.

Az öttagú elnökségbe még az NB I-es csapatok képviseletében Kovács Péter (Újpest) és Szima Gábor (Debrecen), míg az NB I/B-s együttesek képviseletében Mátyás Tibor (BKV) és Ferenc Gábor (Szolnok) került be.

Az MLL után az MHLL is tisztújítást tartott, melyen mind az elnök személyében, mind az elnökség összetételében ugyanazt a felállást szavazták meg a tagok, mint az MLL esetében.

A Ligának kellene támogatnia a klubot

Tarsoly ideiglenesen - egy háromtagú, ad hoc bizottság élén - március tizenegyedikén foglalta el a támadások kereszttüzébe kerülő és végül lemondó korábbi elnök, Szieben László helyét.

A 2004-es könyvvizsgálat szerint húszmillió forint volt a liga tartozása, jóllehet a szervezetet az első és másodosztályú klubok hozták létre, és a klubokat kellene támogatnia. A Ligán keresztül kell nevezni a csapatoknak a júliusban kezdődő következő magyar bajnoki évadra.

Kutasinak nem tetszett a választás módszere és stílusa

Az első osztályba már feljutott REAC klubigazgatója, Kutasi Róbert, aki Tarsoly ellen szavazott csütörtökön, értékelte az Indexnek a lemondás hírét. "Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe került Tarsoly Csaba, mert ő egy olyan klubtulajdonos a magyar futballban, akit sokkal jobban meg kellene becsülni, és nem kellett volna, nem lett volna szabad belevinni egy olyan helyzetbe, hogy ligaelnökként megoldhatatlan feladat elé kerüljön" - véli a rákospalotaiak menedzsere.

Kutasi nem tagadta, azért szavazott Tarsoly ellen, mert szerinte egy kívülálló, független embert kell erre a posztra megválasztani, emellett nem tetszett neki a választás módja, módszere, stílusa. Az egykor Simon Tibor mellett is ténykedő Kutasi úgy tartja, egyhangú döntésre lenne szükség.

Kapkodás nélkül választani

A soron következő taggyűlésnek kellene megválasztania az elnököt, de ennek időpontja egyelőre még nincs kitűzve. Kutasi úgy véli, nem kapkodva, de záros határidő belül olyan ligaelnököt kell találnia a csapatok elöljáróinak, aki a magyar futball érdekében érvényesíteni képes társadalmi, gazdasági kapcsolatait.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!