Piroska
-12 °C
-2 °C

Dárdait hatvanmillióra biztosítja klubja

2005.10.26. 10:00
A nyáron holtpontra került a 42-szeres futballválogatott Dárdai Pál berlini karrierje, mégis maradt a Herthánál és őszre visszaküzdötte magát az együttesbe. A korábban klubját preferáló középpályás most szívesen jönne a nemzeti csapatba, a Bayern Münchenen már nem rágódik, és öccse tragikus halála óta tudja, ő sem él burokban.
Azok után, hogy a nyári átigazolási szezonban nyolc év után kis híján elhagyta a Hertha BSC-t a negyvenkétszeres magyar válogatott, Dárdai Pál a hetedik forduló után állandó embernek tűnik a berlini csapatban, és egyre jobb osztályzatokat kap. Zsinórban hat meccsen is szerepet kapott, ebből négy volt Bundesliga-mérkőzés, kettő pedig nemzetközi kupatalálkozó.

Hogyan lett "Arbeitfutballista"

Dárdai iránt a nyáron érdeklődött a Bielefeld, Skóciából is kapott ajánlatokat, Svájcban is szívesen látták volna a lényegében szabadlistára helyezett játékost. A pécsi születésű futballista azonban maradt Berlinben, és szorgos munkával ismét a kezdőcsapat közelébe került, a hétvégi Mainz elleni összecsapás első tíz percében az ő két passza ragadtatta tapsra a közönséget. Dárdai játéka át is alakult valamelyest, hiszen rendszerint irányította társait, biztatta őket, a négy vonalban helyezkedő védő előtt az ütközőember szerepkörét töltötte be.

"Ebben a játékrendszerben hangosnak kell lenni, muszáj beszélni, utasítani. Annyira nem szeretem ezt a posztot, de ha itt számítanak rám, akkor itt kell kitennem a lelkemet a pályára. Futok vagy tíz kilométert, gürizek, ütközök, visszazárok, egy sávban játszom, 'Arbeitfutballista' lettem" - érzékeltette.

Nagy szorgalom és kitartás

#alt#
Dárdai a Halmstad elleni UEFA-kupa meccsen csapata egyik legjobbja volt (fotó: epa)

Elárulta, a szívéhez sokkal közelebb állt, amikor a bekkelés mellett a támadásokkal is tudott törődni, a Werder elleni pár héttel ezelőtti gólja is annak köszönhető, hogy előrébb játszott. A Herthához egy éve visszatérő Falko Götz edző azonban már három éve ezen a hátravont poszton próbálta ki, a később érkező holland Huub Stevens pedig véglegesen a védők elé állította. "Van annyi erő és technika bennem, hogy a támadásokból is ki tudnám venni a részemet" - mondta.

Úgy vélte, élete egyik legnehezebb időszaka a nyári volt, amikor nem látta a jövőjét. Az olykor kilátástalannak tűnő harcot viszont nagy szorgalommal és kitartással vállalta, és a legkülönfélébb eszközökkel motiválta magát.

Keveset beszél edzőjével

"Volt, hogy odaszóltam az edzésen valamelyik csapattársamnak: húsz eurót fizetek neki, ha nyernek ellenünk az egymás elleni játékban. Így gyűlt össze egy héten száz euró zsebpénzem, mert egyszer sem veszített az a csapat, amelyikben én is helyet kaptam. Ez a mindenáron való győzni akarás, a szorgalom és az alázat - úgy látszik - benne van a véremben" - nyilatkozott.

Edzőjével továbbra sem tökéletes a viszonya, mert ugyan köszönőviszonyban vannak, és a tiszteletet megadja neki, a játékról keveset beszélnek. "Ha rajta vagyok a mágnestáblán a meccs előtti taktikai értekezleten, akkor minden rendben, és szerencsére az utóbbi időben nincs okom panaszra" - érzékeltette.

Nem rágódik azon, hogy nem lett Bayern-játékos

Az Index előtt azt sem titkolta, hogy nem szokott foglalkozni azzal, hogy korábban a Bayern München játékosa lehetett volna, miután a két Hoeness-testvér, Uli és Dieter, a két klub menedzsere megegyezett az árában is.

"Akkoriban nagyon sok konkrét és komoly ajánlatom volt, hiszen a Bajnokok Ligájában is érdekeltek voltunk, és ez a szerződés úgy tudódott ki, hogy a két menedzser nyilvánosságra hozta. Lehet, hogy ott még jobban kiteljesedhetett volna a játékom, lehet, hogy csak egy-két meccset kapok, de ezen nincs értelme rágódni. Így alakult, Berlinben az elmúlt nyarat leszámítva mindig kitűnően éreztem magam, és jövőre már a tizedik évemet kezdhetem, ami azt hiszem, ezen a poszton, a Bundesligában művészet. Engem egyszer sem radíroztak le" - fejtette ki.

Hatvanmilliót kapna súlyos sérülése után

A Hertha meg is becsüli őt, hiszen kétszázötvenezer eurós biztosítása van, ami azt jelenti, ha lerúgnák, és ez a sérülés végzetesnek bizonyulna, nem léphetne többet pályára, akkor átutalnák neki ezt a több mint hatvanhárom millió forintos összeget. Beckham biztosítása hatvanmillió font (21 milliárd forint), de a magyarok közül még így is Dárdai az egyik legértékesebb futballista.

A középpályás érzése szerint a Bundesliga színvonala visszaesett, a körítés azonban jelentősen javult, a világbajnokságra csodálatos stadionokat építenek, így a nézőszám emelkedett. Az edzések sem annyira kemények számára, mint a kezdeti időszakban voltak, és a fizikai teszteken rendszerint az első öt között végez.

A titok: a magyar konyha, a hazai vörösbor és az alma

"Mindig kérdezik tőlem, mi a titka az erőnlétemnek, amire én csak annyit felelek, hogy a magyar konyha, a hazai vörösbor és az alma" - állította, majd hozzátette, hogy genetikai adottságai is közrejátszanak.

Tervei és vágyai között szerepel még egy Bajnokok Ligája-szereplés, illetve, hogy egyszer a Német Kupadöntőben léphessen pályára, Berlinben. Azt viszont még nem tudja, meddig akar pályán maradni. Édesapja negyvenegy éves koráig játszott a másodosztályban, és már szégyellte magát, hogy még mindig ő volt az egyik legjobb az osztályzatok szerint.

Útban a harmadik Dárdai-fiú

A válogatottat nem hozta szóba, tudomásul vette, hogy a kapitány, Lothar Matthäus nem számít rá. Eleinte meghívta a német szakember, aztán nem, kivált, miután szóvá tette, hogy számára a Hertha akkor fontosabb volt, mint a nemzeti csapat. Ezt az álláspontját azóta felülbírálta, és örömest jönne a válogatotthoz.

"Teljesen elégedettek lehetek, csak a testvérem sokkoló korai halála viselt meg igazán. Mindaddig burokban éltem, azt hittem, hogy sebezhetetlen vagyok, akkor viszont rádöbbentem, hogy nem" - összegzett a kétgyerekes családapa, akinek hamarosan harmadik fia is megszületik.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.