Vilma
-7 °C
4 °C

Sokkolta a törököket a FIFA döntése

2006.02.08. 14:06
Sokba kerülhet a törököknek, hogy a tavaly novemberi isztambuli vb-pótselejtező után a hazai játékosok összeverekedtek a továbbjutó svájciakkal. A FIFA 200 ezer svájci frank mellett úgy döntött, a válogatott következő hat hazai tétmérkőzését zárt kapuk mögött és más országban köteles lejátszani. A török lapok szerint túlzott szigorú döntés született.

Sokkolta a törököket a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) keddi döntése, amelynek legsúlyosabb büntetési tétele, hogy a válogatott a következő hat hazai tétmérkőzését zárt kapuk mögött és más országban kénytelen lejátszani.

Súlyos büntetések mindkét fél felé

A magyar válogatottal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportba sorolt törököknek a november 16-i, Svájc elleni isztambuli világbajnoki pótselejtező lefújása után történtek miatt kell bűnhődniük. A játékoskijáróban a két együttes futballistái összeverekedtek egymással, a vendégek bántalmazásába a helyi biztonsági erők is beszálltak. A FIFA mellékbüntetésként 200 ezer svájci frank befizetésére kötelezte az ország szövetségét, több játékost - mindkét oldalról - pedig hosszabb-rövidebb időre eltiltott a válogatottbeli szerepléstől.

A szankciók miatt érzett felháborodás és csalódottság a szerdai lapokból is kitűnik.

Alig maradt esélyük a továbbjutásra

A Hürriyet így ír: Akár rögtön fel is akaszthattatok volna bennünket... Azt vártuk, hogy a svájci Blatter vezette FIFA megbüntet minket, de ilyen súlyos szankciókra nem számítottunk. Ezzel a kegyetlen határozattal a FIFA egyértelműen értésünkre adta: "Nem akarunk benneteket"... A legsajnálatosabb az, hogy a török szurkolókat - akik az ominózus találkozón sportszerűen viselkedtek - megfosztották a futballtól. A FIFA gyakorlatilag megtiltotta a török drukkereknek, hogy lássák a válogatottat."

A Milliyet szerint a FIFA nem vette észre a szemükben a könnyet. "Majdnem kizártak bennünket. A meglepő ítélet után alig maradt esélyünk arra, hogy továbbjussunk a csoportunkból." - írja a lap. A Fanatik a döntéshozók lelkiismeretét vonja kétségbe, elismerve a török játékosok csúnya és rossz viselkedését, de szerintük így sincs arányban a tett a büntetéssel.

Nem a nézők hibája volt

A Fotomac szerint a botrányos ítélet valószínűleg azért született, hogy ne vehessenek részt a 2008-as Európa-bajnokságon. A Sabah című lap pedig a "Miért a nézők hibája, ami történt?" költői kérdést teszi fel, ugyanakkor megemlíti, a FIFA kegyetlen, a vártnál jóval súlyosabb ítéletet hozott.

Az Eb-selejtező programját jövő kedden és szerdán készítik el Isztambulban, a törökökön és a magyarokon kívül Norvégia, Moldova, Görögország, Bosznia-Hercegovina és Málta tagja a C csoportnak. A FIFA döntése egyben azt is jelenti, a törökök valamennyi "hazai" selejtezőjüket más országban és zárt kapuk mögött rendezik.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.