Árpád
-1 °C
9 °C

Hirtelen lemondott a Real Madrid elnöke

2006.02.28. 00:39
Rendkívüli ülésen jelentette be "visszavonhatatlan" lemondási szándékát hétfő este Florentino Perez, a Real Madrid elnöke. A testület elfogadta döntését és helyét azonnalis hatállyal, 2008-ig eddigi helyettese, Fernando Martin Alvarez vette át. Elképzelhető, hogy csak a klub szereplése miatt elégedetlenkedők lecsillapítását szolgáló háttérbe vonulásról van szó.

Hiába tűnt, úgy, hogy a brazil Vanderley Luxemburgot váltó Lopez Caro edző vezetésével magára talált a Real Madrid, a látszólagos előrelépés néhány hét alatt a semmibe veszett. A folyamat hétfő este a 2000 óta hatalmon lévő elnök, Florentino Perez lemondásában csúcsosodott ki, amit először a Cadena SER spanyol tv-állomás jelentett.

Sok lett a vereség?

#alt#
Perez bejelenti döntését a sajtónak (fotó: epa)

A világ talán leghíresebb futballklubjának első embere rendkívüli igazgatósági ülésen jelentette be "visszavonhatatlan" szándékát, amelyet a testület még aznap este elfogadott. "Azt hiszem, hogy váltani kell a Real Madridnál. Elérkezett a pillanat, hogy lemondjak. A klubnak most erre van szüksége, ez a legjobb döntés a Real szempontjából. Csodálatos hat év volt. Mindenkinek köszönök mindent, sok szerencsét" - zárta elnöki időszakát Perez.

Alelnöke, Fernando Martin Alvarez automatikusan elődje helyébe lépett, és ő 2008-ig tölti majd be a posztot.

A klubvezető távozása egyrészt valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy a fővárosi elitcsapat komoly hullámvölgybe került: múlt kedden a Bernabeu-stadionban 1-0-ra kikapott a BL nyolcaddöntőjében az Arsenaltól, majd vasárnap a bajnokságban a kiesés ellen küzdő Mallorcától szenvedett 2-1-es vereséget. A Real Madrid nemrég a spanyol Király-kupából is kiesett: a Zaragoza búcsúztatta, úgy, hogy az első meccsen 6-1-re kaptak ki David Beckhamék.

Úgy mehet, hogy marad

Másrészt az a tény, hogy eddigi alelnöke veszi át a helyét, sejtetetni engedni, hogy csak a homlokzat cseréje zajlott le a klubnál. Elképzelhető, hogy valami hasonló zajlik a Realnál, ami Silvio Berlusconi kormányfő választása után a Milannál történt: a piros-feketék elnöke átadta posztját Adriano Gallianinak, de tulajdonosként gyakorlatilag ott maradt a klub mögött.

Az 59 esztendős Perez 2000. július 17. óta állt a fővárosi klub élén, 2004-ben választották újra. Perez elnöksége alatt, 2001-ben és 2003-ban is sikerült a spanyol duplázás, a bajnoki cím és a kupanyerés is. 2002-ben Bajnokok Ligáját, Európai Szuperkupát és Világkupát nyert a csapat. 2003 óta azonban semmit sem nyert a Real.

Építőipari mágnás a politikából

#alt#
Az utód, Fernando Martin Alvarez (fotó: epa)

Az építési vállalkozó és üzletember dinamikus kampánnyal került a Real Madrid elnöki székébe. A mérnökként végzett Perez, akinek apja nyakkendő-kereskedő volt, alig húsz év alatt építette ki vállalatbirodalmát, a vetélytársnak természetesen sokszor nem szimpatikus módon. Korábban nyolc évig volt konzervatív madridi városi képviselő és első vállalkozása a helyi Pesti Est megalapítása volt még 1975-ben. Első építőipari cégét 1983-ban vette, részvényenként egy pesetáért Katalónia egyik csődbe jutott vállalatát. Cége a 2000-es évek elején ötven országban összesen 27 ezer embert foglalkoztatott.

Korábban már alelnökként is működött a klubnál, 1995-ben csak hétszáz szavazattal maradt alul a hivatalban lévő Ramón Mendozával szemben a választáson, noha harmincezer tag döntött.

Megcsinálta, amit megígért

Megválasztása előtt Perez megígérte: ha hatalomra juttatják, elhozza a Barcelonától Luis Figot. Ígéretét alig két héttel megválasztása után beváltotta, augusztus elején a portugál világklasszist bemutatták. Politikáját maga "Zidane-ok és Pavónok" névvel jellemezte, vagyis a csapatát a szerinte fontosabb posztokon sztárokból, illetve dolgos, de átlagos tehetségű fiatalokból rakja össze. "Ha kockáztatni akarsz, nyúlj fiatal játékosokhoz; ha költeni akarsz, nyúlj azokhoz a játékosokhoz, akiknek a teljesítménye nem kétséges" - nyilatkozta. Perez nem titkoltan a nagy előd, Santiago Bernabeu Realjának sikereire tört, annak az időszaknak a megismétlésére, amelyben Alfredo di Stefano és Puskás Ferenc vezérletével mítosz teremtődött a klub köré.

Ennek szellemében "kigyomlálta" a középszerűnek tartott külföldi játékosokat és világklasszisokkal tömte tele a Real keretét: Figo után 2001-ben Zidane-t, 2002-ben Ronaldót, 2003-ban Beckhamet, 2004-ben Michael Owent, 2005-ben Robinhót vitte az egyesülethez.

Lyukas lett a keret, de a pénzügyi sikerek jöttek

#alt#
Csak a háttérbe húzódik? (fotó: epa)

Elképzeléseivel valamelyest szakított, amikor megvette Walter Samuelt, Tommy Gravesent, Sergio Ramost és Julio Baptistát, akik elismert, de nem sztárjátékosok. Világossá vált ugyanis, hogy a sztárok vásárolgatása közben lyukassá vált a Real, hiányzott egy jó védekező középpályás, és a kapusposzt és Roberto Carlos kivételével a védelem is egyre inkább elhanyagolt csapatrész lett.

Az eredmények 2003 óta elmaradtak, de anyagilag tökéletesen egyensúlyba hozta a Realt, amely 2000-ben még rossz pénzügyi helyzetben volt. Perez nemcsak az előző spanyol kormánnyal volt remek kapcsolatban, mindenhol voltak barátai, de nem véletlen, hogy kampányában a Néppárt (Partido Popular - PP) tanácsadói segítették, és később az állammal és Madriddal több üzletet is kötött: egy bonyolult üzlet keretében bőven áron felül adta el a klub régi edzőközpontját, és a város vezetői rábólintottak arra a Ciudad Deportiva helyén megindított fejlesztésre, amely a főváros képét is megváltoztatja. Nagyon som kritikát kapott Perez, az ellenzéki politikusok szerint az ügy nem más, mint a Real-elnök hatalmi játszmája, vagyis az, hogy poltikusokhoz fűződő személyes kapcsolatait felhasználva valósítja meg üzleti céljait.

Csúcsra ért a Real

Perez lemondása az eredménytelenség ellenére azért is érthetetlen, mert a világ egyik vezető könyvvizsgáló- tanácsadó cége, a Deloitte évenként kiadott futballiparági jelentése szerint 2005-ös 275,7 millió eurós bevételével a világ leggazdagabb klubjává fejlődött. A 2005-ben Budapesten is gálázó Real megelőzte az eddig megingathatatlan pozícióval rendelkező Machester Unitedet is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!