Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Ilyen félelmetes hanghatás nincs is

2012.06.09. 09:18
Két éve a vuvuzeláról szólt minden, ami irritáló volt és megszokhatatlan. Lehet, hogy a varsói Nemzeti Stadion hangrobbanása káros a fülre, de a hazai csapattal megismételhetetlen élmény.

Két dolgot fogadtam meg a nyitómeccs előtt: függetlenítem magam attól, hogy ez akár nálunk is lehetne, mert ugye erre az Eb-re mi is pályáztunk a horvátokkal. A másik: félreteszek mindent, amit eddig a nyitómeccsekről hallottam, láttam, mások mondtak.

Az izgalommentes 0-0-k ideje régóta lejárt, arra gondoltam, a berögzült klisék értelmüket veszítették, inkább arra fogadtam, hogy lesz kiállítás, és nagy lesz a feszültség. De ne szaladjunk annyira előre, hogy kettő is volt, és a futball szinte minden drámája megtörtént.

Azt ugyanakkor nem tagadom, kicsit megmolyosogtam az összeállítást két órával a meccs előtt, amikor láttam a görög 4-3-3-at. Ezzel együtt az a klisé is idejét múlt, hogy a görögök nem tudnak támadni. Ez már nem az a csapat, amelyik 1-0-kal nyerte meg az Eb-t 2004-ben, még ha Karagunisz és Kacuranisz képtelen kikerülni a kezdőből.

Ez a csapat pótselejtező nélkül került be a tizenhat közé, a horvátokat például 2-0-ra verve. És hogy mennyire nem akartak védekezni, jól tükrözi: amikor tíz emberrel játszottak, Santos mester két csatárt elöl hagyott.

Még a nyitóünnepség sem volt vontatott, inkább jópofának mondanám – György Ádám zongoraművész miatt legalább érdekeltek is voltunk -, növelte, hatványozta a harci kedvet hazai oldalon.

A fedett stadionnak pedig olyan akusztikája volt, olyan hátborzongató érzést keltett a hazai himnusz, ami mindenkinek örök élmény marad. Igazi arénahangulat volt, később is a meccsen, a fülsüketítő morajlás, a jesce jeden-kórus (még egyet) szinte megmozgatta, felemelte az 500 millió euróért épített stadiont.

Ilyen összhanghatás, ilyen lüktetés még Dortmundban vagy a régi Galatasaray-stadionban, esetleg Nápolyban sincs, pedig ott aztán talpon van az egész B-közép. Érdemes lett volna mérni a decibeleket, különösen a gól valamint a kihagyott görög tizenegyes után. Be is kellene fedni mindet – tudjuk, utópia -, mert ha megtelik, egy közepes meccsből is kijön a maximum, még csak hullámozni sem kell.

A himnusz alatti eufóriában a közelemben ülő drukkerek közül többen könnyeztek, abszolút érezni lehetett rajtuk, ezt a napot várták, erre a napra készültek régóta.

Fratton és Anfield

Pár éve készült egy kimutatás, hogy az angol stadionok közül melyek a leghangosabbak, melyeknek vannak egészségügyi kockázatai. A Fratton Park nyert, éppencsak megelőzve a liverpooli Anfield Roadot. Talán egyszer Varsót is megmérik.

Egy félidőn át úgy látszott, hogy ez a szenvedélyes áhítat, ez a más stadionban ritkán tapasztalt atmoszféra átragad a lengyelekre, a meglévő adrenalint még inkább az egekbe repíti, mert helyenként szellemesen játszottak.

Aztán jött a görög kiállítás a 44. percben, és még a félidő végén a vitatott kezezéses helyzet – egyértelmű tizenegyesnek látszott, nem is ismételték a helyszíni kivetítőn -, és ez inkább a lengyeleket vetette vissza. Mintha úgy mentek volna ki, ezt a mecset megnyerték. A második félidőre a nézők próbáltak lendületet adni csapatuknak, de már veszélyes helyzetig sem jutott a dortmundi hármassal azonosított hazai csapat.

A görögök pedig sokadszor is igazolták, nem könnyű megtörni őket, és hogy a dráma teljes legyen, Szczesny kiállítása után a csereként beálló eindhoveni Tyton rögtön megfogta Karagunisz labdáját.

Ezt a meccset csak élvezni lehetett a helyszínen, a hangulatváltozásokat, a folyamatos dübörgést, a lengyel kollégák nagy sóhajtozását, a vége felé már le is tettek a csapatukról, az egyik szabadrúgásnál mondta egyikük: 2-1 lesz mindjárt a görögöknek. (1-1 maradt.)

Ezt a meccset mindig továbbvitte valami, pedig ezzel voltunk úgy, hogy gyorsan letudjuk, két inkább a lúzerkategória felé hajló csapat megszenved egymással.

A Futballminősítő alapvetése volt, hogy ez egy jó Eb lesz, az első meccs, az első nap jó irányba mutat.

Miért maradt ki Krakkó és Odessza?

Kevéssel a kiutazás előtt raktam össze a mozaikokat, miért ezek a helyszíneken lesz az Eb Ukrajnában és Lengyelországban. Blatter FIFA-elnök ugyanis, amikor itt volt legutóbb Budapesten, elmesélte, hogy választották ki a brazil helyszíneket. Manausról kérdezték ugyanis egy baráti társaságban, és a FIFA-elnöknek felvetették, miért lesz helyszín, mivel ott nincs semmi. Se stadion, se futballcsapat, se szálloda, se autópálya, és még az esőerdő közepén is van. Hogy eshetett rá a választás.

A válasz így hangzott: pontosan azért, mert se szálloda, se stadion, se autópálya nincs, de majd lesz. Krakkóban, a tengerparti Odesszában van szálloda, út, ezért esett ki, nem kellett építeni. Ukrajna persze egy méter sztrádát nem épített – a kifogástalan stadionok mellett -, a lengyelek is egy olyat adtak át csütörtökön a német szurkolók kedvéért, amelyik nincs rendesen még leaszfaltozva. Kicsit szurkos, kicsit ragad, de mintha lehetne menni rajta.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.