Posztumusz NOB-kitüntetés Sir Blake-nek

MTI
2001.12.13. 16:41
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a tervek szerint posztumusz Érdeméremmel tünteti ki az Amazonason egy héttel ezelőtt meggyilkolt világhírű új-zélandi vitorlázót, Sir Peter Blake-et.

Ezt Jacques Rogge elnök jelentette be, miután egyeztetett a végrehajtó bizottsággal. A szervezet elsőszámú vezetője korábban maga is űzte a sportágat, Finn dingiben részt vett a mexikói (1968), a müncheni (1972) és a montreali (1976) ötkarikás játékokon. Világbajnokságon egyszeres arany-, kétszeres ezüstérmes, 16-szoros belga bajnok.

A kalózok áldozatául esett Blake 1994-ben az akkor világcsúcsnak számító 74 nap 22 óra és 17 perc alatt hajózta körül a Földet. Szinte minden jelentős óceáni viadalon részt vett, kétszer - 1995-ben és tavaly - volt a világ legrégebbi és egyik legrangosabb vitorlásversenyének számító Amerika Kupán győztes csapat kormányosa. A Whitbread földkerülő viadalon (a most zajló Volvo Ocean Race elődje) 1989-ben a nyertes hajót irányította.

Új-Zélandon kétszer az év sportolójának, négyszer az év vitorlázójának választották, 1991-ben az angol királynő lovaggá ütötte. A gyászszertartásra pénteken, Emsworth-ben kerül sor. Blake évek óta ebben a dél-angliai kisvárosban élt a családjával.