Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Eltemették Sir Peter Blake-et

MTI
2001.12.14. 15:10
Dél-Angliában pénteken eltemették az Amazonason múlt csütörtökön meggyilkolt Sir Peter Blake-et. A gyászszertartásra Európába repült Helen Clark Új-Zéland miniszterelnöke is, aki nemzeti hősnek, korosztálya példaképének tartja a világhírű vitorlázót.
- Mérhetetlen veszteség érte országunkat. Az elmúlt egy hétben mindenki gyászolt - mondta Clark, akit Trevor Mallard sportminiszter is elkísért a temetésre.
A gyászszertartáson sokan vörös zoknit viseltek a hajós 1995-ös sikerére emlékezve. Abban az évben ugyanilyen színű lábmelegítőben nyerte meg az Amerika Kupát, s ezzel Új-Zélandon divatot teremtett.
A kalózok áldozatául esett Blake - aki évek óta Dél-Angliában élt családjával - 1994-ben az akkor világcsúcsnak számító 74 nap 22 óra és 17 perc alatt hajózta körül a Földet. Vitorlázóként szinte minden jelentős óceáni viadalon részt vett, kétszer - 1995 után tavaly - a világ legrégebbi és egyik legrangosabb versenyén, az Amerika Kupán győztes csapat kormányosa volt. A Whitbread földkerülő viadalon (a most zajló Volvo Ocean Race elődje) 1989-ben a nyertes hajót irányította.
Új-Zélandon kétszer az év sportolójának, négyszer az év vitorlázójának választották, 1991-ben az angol királynő lovaggá ütötte.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!