Sportosztályt hozott létre a Vatikán

MTI
2004.08.03. 16:06
Sportosztály létrehozását jelentette be a Vatikán kedden, röviddel az athéni olimpia előtt.

A laikusokkal foglalkozó pápai tanácson belül Egyház és Sport néven alakult új hivatal feladata az lesz, hogy a katolikus világegyház részéről tartsa a kapcsolatot a nemzeti és nemzetközi sportszövetségekkel, katolikus sportegyletek létrehozását ösztönözze az egyes országokban, vallásuk nyilvános hirdetésére bátorítsa a keresztény sportolókat és - mint a Kathpress katolikus hírügynökség jelentette - "értékorientált sportkultúrát" propagáljon.

A Vatikán sajtóosztályának keddi közleménye szerint a katolikus egyház "napjaink kultúrájának egyik neuralgikus pontját" látja a sportban. - Mivel egyes sportágak egyre jobban eltávolodnak a sport eredeti eszményeitől, égető fontosságú ezen a téren is emlékeztetni a társadalmat az alapértékekre. A sport csak akkor lehet "az erény iskolája és a béke eszköze", ha a legújabb kor bonyolult változásait összeköti az emberi méltóság követelményeivel - hangzik a vatikáni sporthivatal életre hívásának indoka.

A közelgő athéni olimpia és az, hogy a versenyeket milliók kísérik figyelemmel szerte a világban, újabb egyértelmű jele annak, hogy a sport milyen fontos szerepet tölt be társadalmaink életében - mutatott rá a szentszéki közlemény.

A bejelentés szerint a vatikáni sportosztály dokumentumokban teszi majd közzé az egyes konkrét kérdésekkel kapcsolatos katolikus álláspontot, és figyelmeztet, valahányszor veszélyes irányzatokat észlel. Egészségének megromlásáig II. János Pál pápa is aktívan sportolt: síelt és úszott.