Pars döntős az atlétikai vb-n

MTI
2005.08.06. 16:58
Az olimpiai ötödik Pars Krisztián bejutott a kalapácsvetés hétfői döntőjébe a 10. atlétikai világbajnokságon, Helsinkiben, Dezső Ákos ugyanakkor búcsúzott a 400 m gát előfutamában.

A kalapácsvetők selejtezőjének első csoportjából csak az idei világranglistán második fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkij dobta túl a 77,50 méteres szintet, igaz ő alaposan, 81,20 méterrel bizonyult a legjobbnak. De a hazaiak legnagyobb kedvence, Olli-Pekka Karjalainen is döntősnek érezhette magát, mivel harmadikra szinte telibe találta a szintet jelző vonalat (77,30).

Pars a második csoportban 75,62 méterrel kezdett, s már ekkor látható volt, hogy ez is elég lesz a fináléhoz. Másodikra 75,55 következett, majd harmadikra javított, s bíztató, 76,86-tal zárt. Így a hatodik helyen jutott a döntőbe.

Az idén csaknem világcsúcsot javító, s címvédő fehérorosz Ivan Tyihon csak harmadikra biztosította helyét a legjobbak között, két gyenge kísérlet után ekkor megdobta a szintet (79,26).

Kiesett többek között két olimpiai dobogós, az athéni bronzérmes török Apak Esref és a Sydneyben második olasz Nicola Vizzoni.

Az U23-as Eb-n bronzérmes Dezső Ákosnak futamában az első négy között kellett volna végeznie a biztos továbbjutáshoz. Ez nem sikerült neki, pedig egyik riválisa, a portugál Monteiro bukott. A magyar gátas idén elért 49.67 mp-es utánpótlás országos csúcsától elmaradva, ötödikként ért célba, 51.36 mp-ces idejével mindössze öt atlétánál bizonyult gyorsabbnak az egész mezőnyben...