Új kötet az olimpiai mozgalomról

MTI, HavariaPress
2005.09.12. 16:45
Újabb kötettel gazdagodott az olimpiákkal foglalkozó sportkönyvek családja: a Halmay-sorozat harmadik darabjaként megjelent dr. Hencsei Pál Ötkarikás érdekességek című munkája.

A hétfői ünnepélyes bemutatón a szerző elmondta, hogy több évi kutatásnak, a külföldön fellelt szakirodalom hasznosításának is az eredményeként készült el legújabb könyve, amelyben az olimpiával kapcsolatos színes történetek és statisztikai érdekességek mellett az ötkarikás játékokhoz kapcsolódó különleges területekre összpontosított.

Így külön fejezet foglalkozik például a holtversenyekkel, azok eldöntésének sporthistóriai változásaival, az olimpiai érmek történetével, jelesül azzal, hogyan változott a medáliák anyaga, formája, minősége. A szerző kitér az eredményhirdetésekre, a ceremóniák módosulására, as - ahogyan fogalmazott: - "a doppingot sem lehetett megkerülni".

Megírta, hogy már száz éve is téma volt a meg nem engedett eszközök használata, és további önálló részeket szentelt a nők olimpiai szereplésének, a családi kapcsolatoknak, vagy éppenséggel annak, hogy az egyik alapversenyszámnak, a maratonfutásnak a történetét a kezdetektől végigkíséri valamilyen csalás, szabálytalanság, de öngyilkosság és gyilkosság is.

Az Ötkarikás érdekességek iránt érdeklődők további információkhoz a szombathelyi Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület honlapján juthatnak hozzá.