A második európai 'kalapban' a kosárválogatottak

MTI
2006.01.14. 13:45

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség Európai Szekciójának (FIBA Europe) végrehajtó bizottsága elkészítette Münchenben a 2007-es férfi, illetve női Európa-bajnokság "kalapjait". Mindkét magyar válogatottat a második vonalba sorolták. Az idei világbajnokságok résztvevői és a házigazdák automatikusan kvalifikálják magukat a jövő őszi kontinenstornákra, így a február 11-én, Madridban rendezendő sorsoláson csak 16 férfi, illetve 18 női együttes lesz érdekelt.

A férfiaknál a vb-re kijutott Görögországnak, Franciaországnak, Spanyolországnak, Litvániának, Szlovéniának, Szerbia-Montenegrónak, Olaszországnak és Törökországnak nem kell selejteznie a spanyolországi Eb-re. A tavaly a B csoportba visszacsúszott lengyeleket a bizottság visszavette az élvonalba, mivel ők adnak otthont a 2009-es tornának. A hat kvalifikációs fordulót augusztus 31. és szeptember 16. között bonyolítják le, a csoportgyőztesek és a két legjobb második jut ki az Eb-re. A fennmaradó 10 gárda pótselejtezőt játszik az utolsó kiadó helyért.

Ami a nőket illeti, Csehország, Oroszország, Spanyolország, Litvánia és Franciaország a vb-részvétel okán, Olaszország pedig rendezőként lett erőnyerő. A meccsekre szeptember 6-tól 24-ig kerül sor, továbbjut a győztesek mellett a négy legjobb második, a maradék 9 csapat a pótselejtezőben javíthat.

A "kalapok", férfiak:
1. Horvátország, Oroszország, Izrael, Bulgária 2. Lettország, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, MAGYARORSZÁG 3. Csehország, Svédország, Portugália, Észtország 4. Belgium, Feröer-szigetek, Dánia, Lengyelország
Nők:
1. Lettország, Lengyelország, Törökország, Szerbia-Montenegró, Görögország 2. Németország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, MAGYARORSZÁG 3. Belgium, Horvátország, Izrael, Bulgária, Finnország 4. Fehéroroszország, Svédország, Szlovénia