Több vívó lehet ott a pekingi olimpián

MTI
2006.02.06. 17:22
A 2008-as pekingi játékok kvalifikációs rendszeréről is tárgyalt hétfői, torinói ülésén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága, és a MOB információi szerint több sportágban is - így a magyar szempontból rendkívül fontos vívásban és öttusában - emelik a létszámot.

Vívásban a korábbiaknál 12 versenyzővel több indulhat, öttusában a férfiaknál és a nőknél egyaránt négy versenyzővel emelték az indulók számát, így 36-36 öttusázó szerepelhet majd a kínai fővárosban. A tekvondót illetően - miután a sportág a távol-keleten örvend a legnagyobb népszerűségnek - két-két férfi és női versenyzővel növelték a létszámot.

Triatlonban kompromisszum született, a sportág nemzetközi szövetsége ugyanis további 25 férfi és női helyet kért, a kvótát ezzel szemben csak öt-öt versenyzővel emelték. Kerékpárban a két BMX-szám műsorba iktatásával hússzal nőtt a létszám, a nők 500 méteres, a férfiak egy kilométeres időfutamát ugyanakkor várhatóan törlik.

A NOB álláspontja a program változásait illetően nem változott, ezek szerint a teljes ülés csak egy-egy sportág felvételéről, illetve törléséről dönthet, míg a sportágakon belül a versenyszámokat tekintve a végrehajtó bizottságot illeti a döntés joga.

A végrehajtó bizottság két honosítási kérelmet is engedélyezett, így a korábban német színekben versenyzett Barbara Ertl sílövő olasz, az osztrák alpesi síző, Jozef Strobl pedig szlovén színekben állhat majd rajthoz Torinóban.