Felfüggesztették az indiai súlyemelő-szövetséget

MTI
2006.03.29. 14:34
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) két éven belül másodjára függesztette fel indiai tagszövetségét ismétlődő doppingesetek miatt.

Az ázsiai ország súlyemelői idén négy alkalommal is pozitív mintát szolgáltattak az ellenőrzések alkalmával. Az IWF hivatalos honlapján olvasható hír szerint az ideiglenes felfüggesztés időtartamáról, illetve a nyilvánvaló következményről, vagyis hogy meddig lesz India a versenyektől eltiltva, a világszövetség végrehajtó bizottsága május végén dönt.

Az indiai szövetség 2004 augusztusában egy éves "szilenciumot" kapott, miután két női súlyemelőjének a doppingtesztje pozitívnak bizonyult az athéni olimpián. Ez év márciusában két férfiversenyző, Edwin Raju és Tajinder Singh vesztett rajta tiltott szer használatán a melbourne-i Nemzetközösségi Játékokon azt követően, hogy egy női emelőjük, Shailaja Pujari februárban megbukott a Nemzetközi Dopping-ellenes Ügynökség (WADA) kontrollvizsgálatán. Mindhármójuk szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó stanozolol nyomait mutatta ki az analízis.

A negyedik vétkest a Reuters jelentése szerint az indiai szövetség titkára, Balbir Bhatia azonosította Bodari Prameelavalli személyében, a versenyzőnő szintén stanozololt használt.

"Egy 63 kg-os emelőről van szó, aki nemzetközi viadalokon tavaly hét érmet nyert" - mondta, hozzáfűzve, saját ellenőrzésük nyomán derült ki, hogy Prameelavalli pozitív mintát adott, majd a teszteredményt megerősítette a WADA szakemberei által elvégzett vizsgálat is, minek utána a súlyemelőnőt kitették a Nemzetközösségi Játékokon résztvevő indiai csapatból.