Éhségsztrájkol az olimpiai bronzérmes szánkós

MTI
2006.04.16. 15:21
Martin Rubenis, a torinói téli olimpián bronzérmes lett szánkós éhségsztrájkkal igyekszik ráirányítani a figyelmet arra, hogy Kínában nem tartják tiszteletben az emberi jogokat.

Akciójával, melyet Kína rigai nagykövetsége előtt kíván végrehajtani, elsősorban a Falunkungot (Falungong) ért támadás ellen tiltakozik. A vallási szervezet pár hete azzal állt a nyilvánosság elé, hogy a kínai hatóságok megölték több ezer tagját, mégpedig azzal a céllal, hogy jó pénzért eladhassák a kivégzett szektatagok egyes szerveit. A kormány visszautasította a bejelentést.

"Egy éve van kapcsolatom a Falunkunggal, amelyért most ilyen módon akarok harcolni" - mondta a közrádióban a sportoló, aki egyben jelezte, a hétvégén kezdett éhségsztrájkját hétfőn délután befejezi.

A kínai hatóságok szerint a Falunkung nem valódi vallási szervezet, hanem a nyugati titkosszolgálatok által létrehozott felforgató különítmény, amely a vallási tevékenység örve alatt szociális nyugtalanságot szít, zavargásokat próbál előidézni. A hatóságok ezt a szervezetet tekintik a legveszélyesebbnek az ország stabilitására, belső békéjére nézve.

Az 1992-ben alapított Falunkung Hongkongból indult ki, és rövid idő alatt hívek nagy tömegeit toborozta Kínában. Híveinek száma nem ismeretes, de becslések szerint több millióra tehető.