Elhunyt Jeney László kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó

MTI
2006.04.24. 22:29

Életének 83. évében váratlanul elhunyt Jeney László kétszeres olimpiai bajnok, a magyar vízilabdasport egyik kiemelkedő egyénisége. A kiváló sportember a harmincas évek második felében a híres MAC csapatában kezdte sikeres pályafutását. Első bajnoki címét is a patinás klub legénységével nyerte. A II. világháború nemcsak pályafutását szakította meg, hanem a Magyar Athletikai Clubot is feloszlatták. A kedves, örökvidám Pierre fénykorában - csodálatos reflexei és nyugalma révén - a világ legjobb kapusa volt.

Olimpiai szereplését Londonban kezdte. Mezei István sérülése miatt később utazott ki a brit fővárosba, a csapat végül ezüstérmes lett. Helsinkiben és Melbourne-ben védte az olimpiai bajnok magyar válogatott kapuját. Rómában bronzzal búcsúzott. Az Európa-bajnokságok során Monte-Carlóban (1947) mutatkozott be, az akkori negyedik hely azonban kudarcot jelentett. Torinóban (1954) és Budapesten (1958) aztán a válogatott már nem talált legyőzőre. Összesen 65 alkalommal volt válogatott.

Visszavonulását követően az Iskola utcai Halász csárdát vezette, amely a sportolók kedvenc találkozóhelye volt. Néhány éve súlyos műtéten esett át. A dohányzásról is lemondott és teljesen visszanyerte egészségét. Továbbra is kapcsolatban maradt a pólóval. Alapító tagja volt a Vasas csapatának, haláláig segítette a piros-kékek együttesét.

Jeney Lászlót a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Vízilabda Szövetség és a Vasas SC saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.