Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Elhunyt Jeney László kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó

MTI
2006.04.24. 22:29

Életének 83. évében váratlanul elhunyt Jeney László kétszeres olimpiai bajnok, a magyar vízilabdasport egyik kiemelkedő egyénisége. A kiváló sportember a harmincas évek második felében a híres MAC csapatában kezdte sikeres pályafutását. Első bajnoki címét is a patinás klub legénységével nyerte. A II. világháború nemcsak pályafutását szakította meg, hanem a Magyar Athletikai Clubot is feloszlatták. A kedves, örökvidám Pierre fénykorában - csodálatos reflexei és nyugalma révén - a világ legjobb kapusa volt.

Olimpiai szereplését Londonban kezdte. Mezei István sérülése miatt később utazott ki a brit fővárosba, a csapat végül ezüstérmes lett. Helsinkiben és Melbourne-ben védte az olimpiai bajnok magyar válogatott kapuját. Rómában bronzzal búcsúzott. Az Európa-bajnokságok során Monte-Carlóban (1947) mutatkozott be, az akkori negyedik hely azonban kudarcot jelentett. Torinóban (1954) és Budapesten (1958) aztán a válogatott már nem talált legyőzőre. Összesen 65 alkalommal volt válogatott.

Visszavonulását követően az Iskola utcai Halász csárdát vezette, amely a sportolók kedvenc találkozóhelye volt. Néhány éve súlyos műtéten esett át. A dohányzásról is lemondott és teljesen visszanyerte egészségét. Továbbra is kapcsolatban maradt a pólóval. Alapító tagja volt a Vasas csapatának, haláláig segítette a piros-kékek együttesét.

Jeney Lászlót a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Vízilabda Szövetség és a Vasas SC saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.