Vitorlabontás a Balatonon

MTI
2006.05.13. 13:23
A Soling Európa-bajnokság megnyitójával együtt került sor szombaton Balatonfüreden a hagyományos balatoni vitorlabontó ünnepségre.

A Rózsakertben kezdődött program után a versenyzők a Tagore sétányon vonultak fel.

"Több mint száz évvel ezelőtt is szelték már a tó vizét vitorlások, az első Yacht Clubot is Balatonfüreden alapították meg 1867-ben, de csak 70 évvel ezelőtt tartották meg az első vitorlabontó ünnepet. A mostani jubileumnak különösen emeli a rangját a Soling Eb rendezése" - mondta Bóka István polgármester.

A városvezető külön köszöntötte a felsorakozott vitorlázó sportolókat, hangsúlyozva, hogy Balatonfüred a magyar vitorlázás bölcsője és ma már a fellegvára is. Megjegyezte: a településen idén még öt nemzetközi vitorlásversenyt - köztük Európa- és világbajnokságot - is rendeznek a hazai hagyományos viadalokon kívül.

A himnusz után a Balaton megkoszorúzása következett, majd a móló előtti vízterületen rajtolt el az SAP évadnyitó nagydíj 30 hajóosztályban.

A Soling Eb futamait hétfőtől péntekig rendezik meg, naponta 10 órától. A nyílt kontinensbajnokságra 11 ország 27 egysége nevezett - köztük amerikaiak és kanadaiak is -, a tavaly Eb-ezüstérmes Wossala György csapatának legnagyobb ellenfele várhatóan a címvédő német Koch és az osztrák Auteried vezette hármas lehet.