Két héttel a vébé előtt távozott a tornászkapitány

MTI
2006.10.01. 00:06

Két héttel a dániai tornász-világbajnokság előtt távozott posztjáról Fazakas Csaba, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya. Az edző és a szövetség közös megegyezéssel bontott szerződést október elsejei határidővel. Fazakas elmondta: az elmúlt két és fél évben - anyagi ás egyéb támogatás híján - nem tudta megvalósítani a kitűzött szakmai célokat, és ezért határozott úgy, hogy nem folytatja tovább.

Mindez nem befolyásolja a válogatott munkáját, hiszen az eddigi szövetségi és klubedzők (Vereckei István, Puskás Jenő, Laufer Béla és Kovács István) dolgoznak tovább a kerettel. Az október 14-én kezdődő aarhusi vb-re Vereckeivel és Puskással utazik a gárda, a szakmai felügyeletet Altorjai Sándor, a szövetség főtitkára látja el.

"Már két és fél évvel ezelőtt, amikor beadtam a pályázatomat, bizonyos szakmai célokat tűztem ki, szerettem volna változásokat elérni - például jobb körülményeket és feltételeket a válogatottnál, jobb anyagi helyzetet, több edzőtábort. Támogatást nem kaptam, ezért döntöttem így, határozatom gyakorlatilag már egy jó ideje tartó folyamat vége. Véleményem szerint rendezni kellene a férfi tornában uralkodó rendezetlen szervezeti viszonyokat is - én erre tettem javaslatot, de az nem került elfogadásra. Október 1-jétől, 40 év után, nem dolgozom tovább a tornasportban. A KSI ugyan egy edzői állást tekintve mentőövet nyújtott, de anyagi okok miatt végül egy multinacionális cégnél helyezkedem el. A fiúknak sok sikert kívánok, az utazásuk előtt természetesen még lenézek a terembe, a vb-t azonban csak a televízióban nézem majd" - mondta Fazakas.

Altorjai Sándor az MTI-nek megjegyezte, hogy egyelőre nem jelölnek ki új szövetségi kapitány: "Edzőként nem veszek részt tevékenyen a mindennapokban, csak ellenőrzöm a munkát. Ez persze plusz feladat számomra, de a helyzet megkívánja, így vállaltam. Egyelőre nem jelölünk ki új szövetségi kapitányt, megvárjuk a világbajnokság végét, és ennek függvényében döntünk a jövőbeli felkészülésről, a személyi kérdésekről. Abszolút egyetértésben váltunk meg a szövetségi kapitánytól."

Jobb hírek a tornászokról: a válogatott második helyen végzett a tatai nemzetközi viadalon, míg az Európa-bajnok - jelenleg nem csapattag - Berki Krisztián lólengésben ugyancsak ezüstérmes lett Mariborban. Berki azért nem utazik a világbajnokságra, csak egy szeren tudná segíteni a gárdát, most viszont a 2007-es olimpiai kvalifikációs vb-re való kijutás szempontjából az első 24 hely elérése a cél csapatban.