Bjarne Riis is beismerte, hogy dopopingolt

MTI
2007.05.25. 20:59
Bjarne Riis, a Telekom (jelenleg T-Mobile) profi országúti kerékpáros csapat tagjaként szintén doppingolt - ezt maga a korábbi kiváló dán versenyző jelentette be pénteken. "Az EPO nevű vérdoppingot használtam, amit én szereztem be és az orvosokkal egyeztettem az adagolást" - mondta sajtótájékoztatóján a Tour de France 1996-os győztese.

A 43 éves Riis jelenleg a CSC csapat vezetője. A Telekomnál évekig ő volt a csapatkapitány. A versenyzést 1999-ben hagyta abba, 2001 óta irányítja a dán CSC-t.

A korábbi Telekom-kerékpárosok közül Riis a hetedik, aki bevallotta, hogy tiltott szerekhez nyúlt a sikeres szereplés érdekében. Eddig Bert Dietz, Christian Henn, Udo Bölts, Rolf Aldag, Brian Holm és Erik Zabel ismerte be, hogy doppingolt.

Angela Merkel, német kancellár Riis bejelentése után őszinte beismerő vallomás megtételére szólított fel minden kerékpárost, aki doppingolt.

"Itt a lehetőség a sportág megtisztítására, hitelének visszaállítására" - mondta a politikus. "Mindenkinek, aki doppingolt ki kell állnia a nyilvánosság elé és vállalni a tettét."