Tajvan nem akarja beengedni az olimpiai lángot

MTI
2007.06.14. 13:27

Tajvan nem engedi be területére az olimpiai lángot, ha Peking nem változtat a jelenleg elfogadott útvonalon. Ezt Csen Ming-tung (Chen Ming-tong), a sziget és a Kínai Népköztársaság kormánya közötti kapcsolatokban eljáró tajpeji Szárazföldi Ügyek Tanácsának elnöke szögezte le.

"Csak akkor haladhat át a 2008-as ötkarikás játékok lángja, ha Peking tiszteletben tartja Tajvan nemzeti méltóságát és szuverenitását, egyenlőségét Kínával" - mondta, hozzátéve, hogy a jelenlegi menetrend elfogadhatatlan számukra. Nézetük szerint ugyanis ha a fáklya útján a szigetet közvetlenül a Hongkong-Makaó-Peking állomássorozatba illesztenék, olybá tűnne, mintha Tajvan is Kína része lenne. Márpedig - így az elnök - ennek még a látszatát is kerülni akarják, mivel a sziget magát szuverén és független országként proklamálta, miközben Peking viszont csupán elcsatangolt és visszacsatolandó tartományának tekinti Tajvant.

Az olimpiai lángot jelen állás szerint Tajvan akkor hajlandó fogadni, ha az egy harmadik országból érkezik és egy harmadikba is távozik.