Magyar nagymester segítette a francia kupagyőztest

MTI
2007.06.25. 20:04
Kállai Gábor nemzetközi nagymester részvételével Strasbourg csapata nyerte meg vasárnap este a 2007-es Francia Sakk Kupát Párizsban. E kupa Franciaország legexkluzívabb sakkbajnoksága: a döntő minden évben egy nap alatt a szenátus épületében kerül megrendezésre. A helyszínen több százan követték figyelemmel a versenyt, amelyet élőben közvetített a szenátus interneten és kábelen fogható csatornája.

A férfiak mezőnyében a városok képviseletében több mint kétszáz, egyenként négyfős csapat küzdött az idei kupáért. A kieséses rendszer alapján Montpellier és Strasbourg játszhatta a döntőt.

Kállai Gábor tizenhat éve tagja a strasbourgi csapatnak, s egyszer már, 1996-ban sikerült elnyernie a Francia Kupát.

A magyar nagymester, aki a 2002-es, bledi olimpián ezüstérmes magyar válogatott szövetségi kapitánya volt, az MTI-nek elmondta: az első táblán játszott és vesztett, de a másik három táblán vívott partijából kettőt nyert és egy döntetlent ért el a Strasbourg, így 2,5-1,5 pontos eredménnyel legyőzte az erősebbnek számító Montpellier-t.

A győzelemmel Kállai Gábor együttese jogot szerzett a Bajnokcsapatok Európa Kupájában való indulásra, a BEK-et idén Törökországban rendezik meg. A CE Strasbourg sajátossága, hogy a csapat gerincét a helyi sakkfamília, a Roos család három fiútestvére adja.