Budapesti olimpiai pingpong-selejtező világsztárokkal

MTI
2008.04.21. 14:06

Több európai és ázsiai klasszis is indul az asztaliteniszezők utolsó olimpiai kvótaszerző versenyén, a május 8. és 11. között Budapesten sorra kerülő világselejtezőn. A szervezőktől származó információ szerint 52 nemzet 75 férfi és 60 női játékosa áll majd asztalhoz a Körcsarnokban és a Syma Csarnokban, Magyarországot öten - Jakab János, Pázsy Ferenc, Zwickl Dániel, illetve Lovas Petra és Póta Georgina - képviseli. A hazaiak eddig egy indulási joggal rendelkeznek Pekingre, Tóth Krisztina révén.

A magyarokon kívül a férfiak mezőnyében ott lesz többek között a belgák csillaga, Jean-Michel Saive, aki hatodik ötkarikás fellépéséért száll harcba, de a szurkolók megcsodálhatják a román Adrian Crisan, a tajvani Csiang Peng-lung és a cseh Petr Korbel játékát is. Hozzájuk hasonlóan "nagy név" a francia Damien Eloi, a lengyel Lucjan Blaszczyk és a szerb Aleksandar Karakasevic.

A nők versenyében különleges helyzet alakult ki annak nyomán, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban megtagadta a pekingi szereplés jogát Tie Janától (a világranglistán 9.) és Li Lingtől (10.), a hongkongiak két ászától. A NOB első fokon eljáró testülete arra való hivatkozással zárta ki őket, hogy nem rendelkeznek olyan speciális hongkongi útlevéllel, amelyet legalább hat évvel korábban állítottak ki. Így aztán előbb világranglistás helyezésük alapján szorultak ki a részvevők sorából, majd az ázsiai kontinentális selejtezőn sem szerepelhettek. Budapesten azonban itt lehetnek az extra képességű asztaliteniszezők, mivel a NOB másodfokon megadta az engedélyt számukra.

A közönség - amely ingyenesen tekintheti meg a négynapos tornát - láthatja majd a spanyol állampolgárságot csak nemrégiben megkapó, így először szintén Budapesten próbálkozó, ex-kínai Shen Yan-feit is. A verseny negyedik kiemeltje Póta lesz, míg Lovas a 9-16. helyre került az erősorrendben. Ők ketten nemcsak magáért, hanem a magyar női csapat olimpiai részvételéért is küzdenek majd.

A kvalifikációs viadal három-három legjobb férfi és női játékosa biztosan ott lehet a játékokon, ám - kalkulációk szerint - ennél feltehetően jóval többen készülődhetnek majd Pekingbe. Hogy pontosan hányadik helyezés ér még részvételt, az ma még megmondhatatlan, sőt, csupán a tornát követő néhány napban derül ki.