Összeveszett Aján Tamás és Marius Vizer

2015.05.19. 15:59

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) bejelentette, hogy felfüggeszti tagságát a több mint száz olimpiai és nem olimpiai sportág nemzetközi szövetségét, valamint nagyszabású sportesemények szervezőit tömörítő SportAccordban.

A budapesti székhelyű, Aján Tamás vezette IWF keddi közleményében jelezte: állásfoglalása - amelyet június 5-én, a wroclawi junior vb idején vitat meg az IWF kongresszusa - annak a verbális támadásnak a következménye, amelyet Marius L. Vizer, a SportAccord elnöke intézett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), s annak elnöke, Thomas Bach ellen.

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetséget is irányító Vizer a SportAccord Szocsiban rendezett áprilisi közgyűlését megnyitva azt mondta: Bach rendszeresen blokkolja a nemzetközi sportági szövetségek közös kezdeményezéseinek megvalósulását, az általuk elképzelt multisportesemények megszervezését, továbbá nehezményezte, hogy a szövetségeknek nem elégséges a képviseletük a NOB-ban. Hozzátette, hogy szerinte a NOB működési rendszere "lejárt, idejét múlt, rossz, igazságtalan és nem átlátható". "Amióta elnökké választottak a SportAccordnál, rendszeresen megpróbáltam konstruktív együttműködést kialakítani a NOB-bal és annak elnökével, Thomas Bachhal. Sajnos ez soha nem vált realitássá" - mondta Vizer, aki pár nappal később, a nyári olimpiai játékokon szereplő sportágak nemzetközi szövetségeit tömörítő szervezet ülésén valamelyest finomított kritikáján, de a lényeget illetően nem visszakozott. Stílusáért elnézést kért, de kijelentette, beszédének tartalmát továbbra is fenntartja.

A Szocsiban a SportAccord elnökének újabb négy évre megválasztott Vizer mögül több nemzetközi szervezet már ott helyben kihátrált: beszédére reagálva a nemzetközi atlétikai (IAAF), illetve sportlövő szövetség (ISSF) jelezte, hogy visszavonja tagságát a SportAccordban, mivel "nem ért egyet a beszéd tartalmával és annak hangnemével". Tizenöt szövetség, köztük az IAAF és a Nemzetközi Labdarúgó (FIFA) és a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) közös levélben fogalmazta meg, hogy nem értenek egyet a SportAccord elnökével.

Az IWF mostani állásfoglalása nyomán - az atlétikával és a sportlövészettel együtt - már tíz sportág világszövetsége vált le a SportAccordról: a bobosoké, a birkózásé, az íjászaté, a kajak-kenué, az ökölvívásé, a tekvondóé és a triatloné, amelyek vagy felfüggesztették tagságukat, vagy kiléptek a Vizer vezette szervezetből. A nyári olimpián szereplő 28 sportág nemzetközi szövetségeit tömörítő ASOIF ugyancsak a kapcsolatok felfüggesztése mellett döntött.