Gian-Franco Kasper a SportAccord ideiglenes elnöke

2015.06.15. 15:29

Az új elnök megválasztásáig a svájci Gian-Franco Kasper vezeti a több mint száz olimpiai és nem olimpiai sportág nemzetközi szövetségét, valamint nagyszabású sportesemények szervezőit tömörítő SportAccordot. A Nemzetközi Sí Szövetséget 1998 óta irányító, 71 esztendős Kasper megbízatása a novemberi rendkívüli közgyűlésig tart, írta az MTI.

A szervezet eddigi elnöke, az 57 éves Marius L. Vizer május végén mondott le. A Nemzetközi Cselgáncs Szövetséget is vezető osztrák-román sportvezető a SportAccord áprilisi közgyűlésén azt mondta: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke rendszeresen blokkolja a nemzetközi sportági szövetségek közös kezdeményezéseinek megvalósulását, az általuk elképzelt multisportesemények megszervezését.

Vizer továbbá nehezményezte, hogy a szövetségeknek nem elégséges a képviseletük a NOB-ban. Hozzátette, hogy szerinte a NOB működési rendszere "lejárt, idejétmúlt, rossz, igazságtalan és nem átlátható".

Az állásfoglalás hatására több mint 20 sportág - köztük az atlétika, az ökölvívás és a súlyemelés - nemzetközi szövetsége jelezte, hogy felfüggeszti tagságát a SportAccordban, ennek következtében Vizer távozott.