Nem doppinglabor épül egymilliárdból Budapesten, illetve nem olyan

2016.12.01. 08:06

Budapesten nem doppingközpont, hanem étrend-kiegészítőket bevizsgáló labor jön létre jövőre egymilliárd forintból.

Balog Zoltán miniszter kedden bejelentette, hogy teljesítményfokozó szereket bevizsgáló központot hoz létre a kormány 2017-ben, ebből a nyilatkozatból többen, köztük az Index is úgy értelmezte, hogy doppinglabort állítanak fel. De erről nincs szó, nem tiltott szereket, hanem táplálék-kiegészítőket mérnek be.

A doppingellenes küzdelemmel ez is összefügg, de nem a csalók elkapása, hanem a megelőzés miatt hasznos. A dobozokra nem írják rá nagy betűkkel, hogy vigyázz, dopping, de attól még lehet tiltólistás összetevő az étrend-kiegészítőkben, amik direkt vagy gyártási szennyeződésként is bekerülhetnek.

Az utóbbi években is számtalanszor előfordult, hogy

elsőre teljesen ártalmatlannak tűnő, bárhol beszerezhető étrend-kiegészítőkből vagy élelmiszerekből vitt be valaki doppingszert a szervezetébe,

aztán magyarázkodhatott, hogy mindez véletlen, amit vagy elhittek a doppingellenőrök, vagy nem. 

A Magyar Antidopping Csoport vezetője, Tiszeker Ágnes elmondta, hiányterület az ahová pozícionálja magát a budapesti labor (felállításáról tavaly született kormányhatározat), kevés az ilyen profilú intézmény, így piaci alapokon is jól működhet. 

Doppingmintákat ellenőrző labort nem állítanak fel – ehhez egy év nem is volna elég –, és ezt még az sem indokolná, ha Budapest 2024-ben olimpiát rendezne, mert elég közel, 250 kilométernyire, az ausztriai Seibersdorfban van WADA-labor. „A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált laborok kétharmada Európában van, nem céljuk, hogy még több legyen a térségben. Több kisebb labort, mint például a prágait, már be is zártak, Európán kívül pedig több labor is elveszítette az akkreditációját" – mondta Tiszeker.