Büntetőkkel buktuk az olimpiai selejtező utolsó körét

A71I7278
2016.02.14. 20:49
Négy éve Hollandia ellen is büntetőkkel estünk ki az olimpiai selejtezőtornán, most a lengyelek is így állítottak meg minket. A meccs eleje a miénk volt, a végére nagyon elfáradtunk, de hősiesen tartottuk magunkat. A büntetőpárbaj viszont már nem rólunk szólt.

Lendületesen kezdte a magyar válogatott a lengyelek elleni, utolsó mérkőzést a budapesti olimpiai előselejtező-tornán, gól viszont a 2015-ös, krakkói meccshez hasonlóan itt sem esett az első 20 percben. Pedig Sofron István már nagyjából 30 másodperc után helyzetbe került, a lövését viszont Odrobny hárította.

A harmad első fele mindenképpen a magyar válogatotté volt, és a folytatásban is inkább csak annyira tudtak feljönni a lengyelek, hogy kiegyenlítetté tegyék a mérkőzést, bár komolyabb helyzet egyik oldalon sem volt. Pedig Rich Chernomaz csapata mindent megtett, az első 20 perc után 11-4-re vezettünk kapura lövések tekintetében.

A középső harmadban kicsit feljöttek a lengyelek, sőt, a középső 10 percben át is vették kicsit az irányítást, sokáig több lövésük is volt, komoly veszélyt viszont nem tudtak kialakítani. A harmad többségében viszont továbbra is a lengyel kapu előtt tudtuk tartani a labdát, de hiába lőttónk 13-szor is kapura, Odrobny mindent fogott. Szerencsére Rajna sem hibázott a magyar kapuban, de az egész védelem remekül játszott a főleg a kipattanókra portyázó lengyelek között.

Magyar oldalon talán Benk korongszerzés utáni lövése volt a legnagyobb helyzet, míg Rajnának pár nagyobb védést is be kellett mutatnia, de bármivel próbálkoztak a lengyelek, kézzel, bottal, mamuttal is remekül hárított.

Így a krakkói vb-meccshez hasonlóan 0-0-s állással jött el a harmadik harmad, amikorra kulcsfontosságúvá vált Gőz Balázs első harmados kiválása: a védő sérülése miatt a mérkőzés kétharmadára öt bekkre csökkent a bevethető védők száma, Chernomaznak tehát komoly szervezést kellett végeznie, hogy senkit ne hajtson túl.

A harmadik harmadban nagyon látszott a csapaton, hogy sokat kivett belőlük a meccs, a lengyelek pedig egyre inkább átvették az irányítást, ahogy jött a mérkőzés vége. Az hajrába érve aztán emberhátrányba is kerültünk egy buta hiba miatt: Vincze Péter vette fel a jégről a leesett sisakját, amiért két percre le is küldték.

A védekezés, és elsősorban Rajna viszont így is hibátlan maradt, több bravúr is kellett a magyar kapustól, de a lengyel gól nem jött össze. Igaz, magyar sem, így jöhetett a hosszabbítás. Ebben pedig mi kerültünk emberelőnybe Mikolaj Lopuski hibája után, de a két percnyi előny sem segített gólhoz minket.

A sorsdöntő büntetőpárbajt a magyar válogatott kezdte, de Vas Márton elsőre egyből Przemyslaw Odrobnyba lőtte, a párja, Krzysztof Zapala viszont nem hibázott, így az első sorozat után máris előnybe kerültek a lengyelek. Ezen pedig a folytatásban sem sikerült változtatni, előbb Andrew Sarauer és Aron Chmielewski, majd Frank Banham rontott, így biztossá vált, hogy egyetlen értékesített büntetővel a lengyelek jutottak tovább.

Négy évvel ezelőtt Hollandia, most pedig Lengyelország kaszálta el az utolsó olimpiai selejtezős állomástól a válogatottat.

„Sajnálom, hogy büntetőkkel dőlt el az olimpiai selejtező. Nem kérhettem többet a játékosaimtól, mindenki minden tőle telhetőt megtett. Nem mondhatom, hogy megérdemeltük volna a győzelmet, de azt sem, hogy a vereség jogos lett volna. 185 perc játékot egyetlen kapott góllal hoztunk le, általában ez elég a sikerhez, de most kevés volt” – értékel Rich Chernomaz szövetségi kapitány, aki arra is kitért, hogy a tornán látott fegyelmezett játékra lehet építeni a jövőben.

Magyarország–Lengyelország 0–0, büntetőkkel 0-1