Kivonul a Fotex a veszprémi kézilabdából

2005.06.01. 12:11
Június elsejétől nem a Fotex Rt. az egyik legsikeresebb magyar kézilabdaklub névadó szponzora, az együttes főtámogatója a jövő héttől a Magyar Külkereskedelmi Bank lesz.
Nevet vált az egyik legsikeresebb magyar kézilabdaklub, a Fotex KC Veszprém. A tizennégyszeres magyar bajnok, KEK-győztes és BL-döntős együttes a világ legerősebb férfigárdái közé tartozik, meghatározó szereplője az európai kézilabdának, és jelenleg is olyan klasszisokat foglalkoztat, mint a magyar válogatottként vb-gólkirály Perez Carlos, illetve az olimpiai bajnok horvát Vlado Sola.

Az egyesületet még 1976-ban, Veszprémi Építőkként alapították, majd a létrehozó Veszprémi Állami Építőipari Vállalat, a VÁÉV, illetve a szintén építőipari Bramac nevét is viselte. A klub legsikeresebb időszaka kezdődött az 1993-as váltással, amikor a Fotex Rt. lett az ekkor már háromszoros magyar bajnok és KEK-győztes főtámogatója. A csapat újra első a hazai mezőnyben lett és ismét döntőt játszhatott a második számú európai kupasorozatban. Azóta a bajnoki címek mellé összejött 2002-ben a Bajnokok Ligája döntője is, ott azonban a német Magdeburgtól kikapott a veszprémi csapat. A most véget ért szezonban a bajnoki arany mellé a Magyar Kupa-elsőséget is begyűjtötte Zdravko Zovko csapata.

Veszprémben még nem árulják el

Ez a korszak ért véget hétfőn, a Fotex Rt.-vel kötött névadó szponzori megállapodást ugyanis nem újítja meg a kézilabdaklub és a cégcsoport. Az Index az együtteshez közeli forrásokból úgy értesült, a jövőben a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB) támogatja az egyesületet.

"A folytatásról a megállapodások értelmében jövő keddig nem tudok nyilatkozni" - válaszolta kérdésünkre Hajnal Csaba, aki kedden még a Fotex KC Veszprém ügyvezető igazgatója volt. A klubvezető elmondta, hogy a Fotexszel kötött megállapodás május 31-én járt le, és ezt nem hosszabbítják meg. A jövő héten jelentik be, milyen néven szerepel az együttes a jövőben, jelenleg, mondhatni, interregnum jellemzi a klubot. Hajnal szerint a klub történetének legsikeresebb időszaka volt a Fotexhez köthető tizenkét és fél év.

Az MKB meghívót küldött

Az MKB-nál annyit közöltek, hogy a cég jövő héten Veszprémben tart sajtótájékoztatót. A bank által megküldött meghívóban szerepel egy bejelentés is, ami azonban az üzenet szerint embargós információ 2005. június 7. délután egyig, vagyis a tájékoztató kezdetéig. Az eseményen részt vesz majd a cég elnök-vezérigazgatója, és Hajnal Csaba is, de szintén jelen lesz Sugár András, a klub egyik jelenlegi támogatója, a T-Mobile Magyarország Rt. vezérigazgatója

Az 1987-ben, a magyar bankrendszer reformja keretében alapított MKB a piac egyik legkiegyensúlyozottabb szereplője, elsősorban vállalati ügyfélkörrel. Többségi tulajdonosa a német Bayerische Landesbank, amely a '90-es évek közepén jelent meg, majd néhány éve kilencvenszázalékosra növelte részesdését.

Fotex: nincs válasz

A Fotex Rt.-nél többszöri megkeresésünkre sem reagáltak kérdéseinkre, azt a választ kaptuk, hogy egyedül Várszegi Gábor nyilatkozhat az ügyben. Faxüzenetünkre a cégcsoport első embere nem reagált.