Nyert a Győr, a dánok mégis örültek

2009.01.03. 19:11
A Győri Audi ETO KC bravúros győzelmet aratott az eddig százszázalékos dán Ikast otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája negyedik fordulójában. Magyar csapat ezen a pályán még sohasem győzött. A Győr végig vezetett, a dánok időn túli hetest lőttek, így egy gól lett különbség, ami az egymás elleni meccsek miatt nekik kedvező.

magyar bajnok a Bajnokok Ligájában egyetlen vereségét éppen a norvég olimpiai és világbajnokokkal felálló Ikast ellen szenvedte el november 9-én. Az akkori összecsapás úgy lett 27-25 az Ikastnak, hogy az ETO már 15-8-ra is vezetett, de elfáradt, és szinte önmagát verte meg. Abból a csapatból csak Bradeanu maradt ki: a győriek román klasszisa várandós, állapotát közvetlenül a vereség után jelentette be.

Nem ijedtek meg a győriek, a 8. percben Tomori vezérletével már 4-1-re vezettek. Rövid időre felzárkózott az Ikast, ám az ismét felgyorsuló támadásoknak köszönhetően megint nőtt a különbség, így 5-9-nél időt kértek a dánok. Változatlanul jól küzdött a magyar bajnok, és biztosan tartotta előnyét, csak a szünet előtti szakasz volt egy kicsit rosszabb. Az utolsó pillanatokban érthetetlen gólt kapott Pálinger, pedig hátrányban voltak a hazaiak, és mindössze öt másodperc alatt vittek végig egy támadást.

A második félidő Görbicz kimaradt büntetőjével indult, ráadásul az Ikast kettős emberhátrányban betalált. Ez sem okozott azonban gondot, és megmaradt a 2-3 gólos különbség. Pálinger fontos pillanatokban hárított - fontos ziccereket hárított -, és gyakran szerencséje is volt a győrieknek.

Az utolsó tíz percre őrült iramra kapcsoltak a hazaiak, majd az 56. percben - a 2008-as esztendő legjobb magyar játékosának választott Vérten labdalopását és gólját követően, 23-26-nál - időt kértek.

Nem mentek vele semmire, mert kiválóan védekezett az ETO. Az utolsó támadás a Győré volt, a bírók elvették a labdát, és az ellentámadásnál - időntúli hetesből - 26-27 lett a végeredmény. Ez abból a szempontból nem jó a Győrnek, hogy az egymás elleni összevetésben a dánok jobbak lettek. Nem véletlenül örültek a vereségnek, míg Görbiczék hiába arattak roppant fontos sikert, nem volt felhőtlen boldogságuk, mert így a csoportelsőség elúszhat.

A továbbjutás viszont már aligha, mert a csoport másik meccsén kedvező eredmény született, ugyanis a címvédő orosz Zvezda Zvenyigorod 28-22-re kikapott a macedón Kometal Szkopje otthonában, ahol a magyar bajnok rögtön az első körben magabiztosan nyerni tudott. Az ETO jövő vasárnap fogadja a Szkopjét és ha nyer, továbbjut a nyolcas középdöntőbe.

Ez volt az első eset, hogy magyar csapat meccset tudott nyerni az Ikast félelmetes otthonában.

Jegyzőkönyv:

Női BL, A csoport, 4. forduló:
Ikast (dán)-Győri Audi ETO KC 26-27 (13-16)
Pálinger – Mraviková 2, Hornyák 3, Rotis-Nagy, Spiridon 1, Tomori 9, Vérten 7. Herr A. 2, Görbicz 2, Mayer, Kovacsics 1, Karnik.
A csoport állása: 1. Ikast 6 pont (116-103), 2. Győr 6 (105-97), 3. Zvenyigorod (orosz) 2 (100-110), 4. Kometal Szkopje (macedón) 2 (97-108)