Most már biztos: lemarad a női kéziválogatott az olimpiáról

2015.12.18. 16:57

A magyar női kézilabda-válogatott a lengyelek elleni nyolcaddöntős vereség után csak akkor mehetett volna a márciusi olimpiai kvalifikációs tornára, ha Norvégia megnyeri a világbajnokságot, Montenegró és Franciaország pedig a legjobb hétben végez.

A franciák nem tették könnyebbé a dolgunkat, mert kikaptak az oroszoktól. A meccsnek volt olyan pontja, amikor az oroszok már héttel vezettek, ráadásul a második félidőben, és bár a franciák hét perccel a vége előtt visszajöttek három gólra, de ennél közelebb már nem kerültek, és az oroszok simán nyertek 31-25-re. Ők játszhatnak majd az ötödik helyért, a franciák a hetedikért mehetnek.

Maradt még egy apró remény, de hiábavaló volt bízni Montenegróban. Végig futott az eredmény után a házigazda dánokkal szemben, amelyet különösen motivált hazai közönség előtt a győzelem.

A két csapat között végig 5-6 gólos különbség volt, aztán ez negyedórával lefújás előtt már kilencre változott. Montenegrónak esélye sem volt, még a hosszabbításra sem, a vége pedig nyolc gólos különbség lett. Ezzel véget ért a mieink olimpiai álma.

Az ötödik helyért Dánia Oroszországgal, a hetedikért Franciaország Montenegróval játszik majd. A magyar női válogatott 2008-ban, Pekingben még a negyedik helyen végzett, de már a 2012-es, londoni olimpiára sem jutott el. A magyar válogatott a 11. helyen végzett, soha ilyen rosszul nem végzett még világbajnokságon.

Az MKSZ elnöksége korábban azt a célt tűzte ki, hogy a női és a férfi válogatott is ott legyen a riói olimpián. A férfiaknak ehhez bravúrosan kellene szerepelniük a januári lengyelországi Európa-bajnokságon, mivel lemaradtak az idén januári katari világbajnokságról.

Az olimpiákon 1976 óta van ott a férfi és a női kézilabda is. Azóta, leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékok bojkottját, mindig indult legalább az egyik magyar válogatott. Előtte pedig 1936-ban és 1972-ben férfi tornát rendeztek a nyári olimpián, és azokon is ott voltak a magyarok. Így ha Rióban egyik magyar csapat sem szerepelhet, akkor megszakad ez a szép sorozat.

Az 5-8. helyért:

Oroszország-Franciaország 31-25 (15-8)

Dánia-Montenegró 28-20 (9-6)

Aztán az első elődöntőben folytatódott a hollandok döbbenetesen jó sorozata. A magyarokat kiverő lengyeleket oktatták oktatták. Az elején még Lengyelország vezetett 8-6-ra, aztán a szünetben már hétgólos lett a holland előny, a második félidőben pedig a narancsmezesek káprázatos kézilabdát mutattak be, 20-13 is vezettek.

Aztán a lengyelek összekapták magukat, de megszorítani nem tudták a hollandokat, a vége 30-25 lett. A hollandok 1999-ig csak öt vb-re jutottak el, majd az elmúlt másfél évtizedben is csak ötször. 2005-ben ötödikeke lettek, történetük legnagyobb sikerét érték el ezzel a döntővel.

Elődöntő:

Hollandia-Lengyelország 30-25 (15-8)

Norvégia-Románia 20.45