Megroppant a kéziválogatott, de nyert Szerbiában

2016.06.10. 21:20
8 góllal is vezettek Nagy Lászlóék, innen fordítottak a szerbek, végül eggyel nyert a férfi kéziválogatott a vb-selejtezőn.

A magyar férfi kézilabda-válogatott péntek este világbajnoki selejtezőt játszott a szerbekkel. Mivel az előző vb-re nem jutott ki az akkor még Mocsai Lajos vezette csapat, most rendkívül fontos volt, hogy Kruljevóban jó eredményt érjen el. Hogy ne maradjon le a 2017-es vb-ről.

Nem volt könnyű dolga Xavi Sabaténak, hiszen élete legnagyobb edzői pofonját kapta a BL-döntőben, miután 9 gólos vezetés után veszített a Veszprém hetesekkel. Marko Vujin és Momir Ilics, a két átlövő nem volt a szerb csapatban, és Sztanics kapust is kihagyta Dejan Perics kapitány, aki korábban a Veszprém kapusa volt. Fazekas Nándor erre a meccsre visszatért, ő volt az olimpiai negyeddöntő hőse 2012-ben,

Nagy Lászlón nem látszott, hogy padlóra küldte volna a meccs, övé volt az első gól, aztán a passzából Nagy Kornél jött. Mikler bravúrjai után Lékai és ismét Nagy következett, ezzel pedig 4-0-ra ellépett a magyar válogatott.

Ezt az előnyt gondosan őrizték a mieink, 7-5-re ugyan felzárkóztak a hazaiak, utána viszont megmaradt a négygólos különbség, sőt a félidő végére 13-8 lett. A válogatottba visszatérő balkezes szélső, Iváncsik Tamás jól használta ki az indításokat és a büntetőjét, a bal kezes Ancsin is jól szállt be a játékba, pontosak voltak az átlövései.

2. félidő

A magyarok lendületesebbek, dinamikusabbak voltak, a szerbek nem tudtak reagálni az akciókra, a csereként beálló Császár mozgását sem tudták követni. Fazekas csak percekre szállt be, de akkor jól.

A 38. percre már 18-10 volt, ekkor egy pillanatra sem lehetett érezni, hgy bajba kerülhet a magyar csapat. Amikor kettős emberhátrányba kerültünk három gólt vágtak a szerbek, de még ekkor sem lehetett érezni, hogy leblokkolunk.

A 44. percre azonban már csak 19-17-re vezettünk, mert a szerbek védekezése felkeményedett és felgyorsult, indításból gólokat lőttek. Iváncsik hetese a kapufán landolt, Sesum pedig szép gólt lőtt. Nenadics is betalált, egy lerohanásából Nemanja Ilics pattintásával pedig fordítottak a szerbek.

Ancsin egyenlített (20-20), Marsenic azonban hibázott. Zubai ellenben nem, lehetetlen szögből talált be. Az ezen a meccsen vezérré váló Nenadics hetese pontos volt, ráadásul Zubait ki is állították. Iváncsik Tamás hátrányból nem hibázott, a másik szélső, Ilics a kapus feje fölé lőtt. Nagy László szétlőtte a jobb felsőt, Mikler beleért a hetesbe, de becsorgott a labda.

23-23-mal kezdődött az utolsó 5 perc. Ancsint kiállították, amikor szabálytalankodott, és még hetest is kaptunk. Nenadics azonban a kaufára ejtett. Császár viszont kilőtte a rövid felsőt, Perics időt kért. Djukicsnak húzták le a szélre, be is pattintotta.

Ilyés erre nagy bombával felelt, a túloldalon belementést ítéltek – Ilyés remekül zárt vissza -, Bánhidy befordult beállóból, és nem hibázott. Marsenic találata után 26-25-ös vezetéssel indult az utolsó perc. A magyar támadás erőtlen volt, Mikler viszont védett, így egy góllal összejött a győzelem.

A visszavágó jövő hét szerdán lesz Veszprémben.

Sabaté visszahívta erre a két meccsre a korosodó játékosokat, elhagyta tehát azt az utat, amire Talant Dujsebajev rálépett, aki a fiatalokat indokolatlanul és túl nagy számban erőltette.