Pau Gasol Európa legjobb kosárlabdázója

2009.02.20. 13:59 Módosítva: 2009.02.20. 13:59
A Los Angeles Lakers erőcsatára kiváló formában játszik klubjában is, de a FIBA elismerése elsősorban a válogatottban bemutatott teljesítményének szól. A világbajnok és Eb-ezüstérmes Pau Gasol Pekingben is kitett magáért, csapata legjobbjaként vezette döntőbe a spanyol válogatottat. Közben lezárult az NBA átigazolási időszaka, Shaq O'Neal egyelőre marad Phoenixben.
Pau Gasol
Pau Gasol

Pau Gasolt, a Los Angeles Lakers erőcsatárát választották 2008 legjobb európai kosárlabdázójának. A FIBA szavazásán szurkolók és szakemberek voksolhattak, a 215 centi magas spanyol honfitársát, Rudy Fernandezt előzte meg, a harmadik a 2005-ös győztes német Dirk Nowitzki lett.

Gasol a 2008/09-es szezon közben került Kaliforniába a Memphis Grizzliestől, és első szezonjában egyből döntőbe jutott a Lakersszel. 27 meccse alatt a csapat második legeredményesebb játékosa lett (18,8 pont), lepattanózásban nem volt nála jobb (9,7), és már ekkor látszott, hogy Kobe Bryantnek végre olyan társa lett a spanyol személyében, akivel kiválóan megértik egymást.

A centerként is bevethető klasszis idén is hozza azokat a számokat, amelyeket várnak tőle, kétszer választották a hét játékosának, a Lakers pedig vezeti az NBA-t. Gasol lelkesedése, játék iránti alázata igazi csapatemberré teszi, amit nemcsak klubjában, a válogatottban is érzékeltet. „Pau pekingi teljesítménye a legjobb bizonyíték, mennyire megérdemelte ezt a díjat" – mondta róla a FIBA elnöke, George Vaszilakopulosz.

A 2006-ban Spanyolországot világbajnoki címig vezető játékos – Japánban a torna legjobb játékosának választották – Eb-ezüstérmesnek is mondhatja magát (2003), a spanyol utánpótláscsapattal pedig mindent megnyert. Az olimpiai ezüstéremmel végződött pekingi játékok során csak az amerikaiaktól kaptak ki a döntőben, Gasol a 11 pontos vereség alkalmával sem fogta vissza magát, 21 pontot dobott.

„Kevés profi van, aki ilyen szenvedélyesen tud játszani a válogatottban is – mondták róla a díj odaítélésekor. – Gasol most kezdi pályafutása legszebb időszakát, egyszerűen öröm volt nézni a játékát Pekingben. Nemcsak azért, amit a pályán tud, hanem azért a határtalan büszkeségért, amit a spanyol színek jelentenek számára2 – tette hozzá a szövetség titkára, Nar Zanolin.

Lezárult az NBA átigazolási időszaka

Csaknem két hónapjuk volt a csapatoknak, hogy megerősítsék keretüket, de a várakozásokkal ellentétben fajsúlyos átigazolásra nem került sor. A magát legtovább tartó transzferhír Shaq O'Neal Clevelandbe szerződéséről szólt, de végül nem jött létre az üzlet. A Cavs honlapján olvasható: a csapat vezetői sem a csapaton belüli "kémiát", sem a fizetési plafont érintő bérköltségeket nem akarták bolygatni, ezért nem sikerült a csalódott (jelenleg nyugati 9.) Phoenixtől megléptetni a centert. Március 1-jéig még van mód rá, hogy olyan játékosok cseréljenek klubot, akik vagy kivásárolják magukat jelenlegi szerződésükből, vagy a csapatok teszik őket szabadlistára. Az így új helyre kerülők megkötések nélkül pályára léphetnek a rájátszásban is.