Jason Kidd máris visszatért az NBA-be

2013.06.13. 11:16

Alig egy héttel azután, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Jason Kidd visszavonult, máris visszatér az NBA-be. A Brooklyn Nets vezetőedzője lesz, 2016-ig szóló, három éves szerződést kötött a csapattal.

„Óriási lehetőséget kaptam, erre a szerepre készültem a játékoskarrierem alatt" - mondta a 40 éves sztár, aki legutóbb a New York Knicksben játszott, de 2001 és 2008 között az akkor még New Jersey Netsben szerepelt, amellyel 2002-ben és 2003-ban a nagydöntőbe jutott.

Mihail Prohorov, a Nets orosz tulajdonosa közölte, Kiddnek hosszú és eredményes története van a klubnál, és megvan benne a csapat irányításához szükséges elhivatottság.

A New Jerseyből tavaly Brooklynba áttelepült együttesnél decemberben menesztették Avery Johnsont, miután a csapat 14-14-es mérleggel kezdte a szezont. Utódja, P.J. Carlesimo pedig annak ellenére nem kapott szerződést a következő szezonra, hogy 2007 óta először először vezette rájátszásba a csapatot.

Deron Williams, a Nets jelenlegi irányítója twitteren köszöntötte az új vezetőedzőt: „Izgatottan várom, hogy együtt dolgozhassak az új vezetőedzővel. Igazi vezető és igazi kosárlabda-elme, nagyszerű edző lesz."

A tízszeres All Star-válogatott irányító 1994-ben a Dallas Mavericksben mutatkozott be az NBA-ben, akkor Grant Hill-lel holtversenyben az év újoncává választották. Gólpasszok és labdaszerzések tekintetében második az NBA örökrangsorában, mindkét kategóriában John Stockton előzi meg. Öt szezonban is övé volt a legtöbb assziszt a ligában, a Dallasszal 2011-ben bajnoki címet szerzett, az amerikai válogatottal pedig 2000-ben és 2008-ban olimpiai aranyérmet nyert.

A Yahoo! Sports szerint Kidd két korábbi edzőjére is számít a stábjában, a Detroit Pistonstól kirúgott Lawrence Frank és segítője, Roy Rogers is a Netsnél dolgozott, amikor Kidd a csapatnál játszott.