Az óriás felült a világ trónjára, de nem akar ünnepelni, csak hazamenni

GettyImages-1258651744
2023.06.13. 11:44
Történelem íródott éjszaka: a Denver Nuggets első alkalommal nyerte meg az észak-amerikai profi kosárlabda-liga (NBA) nagydöntőjét, és ült fel a sportág trónjára. A Miami Heat elleni finálé legértékesebb játékosának a szerb centert, Nikola Jokicsot választották, aki csak annyit mondott győzelmük után: a munka elvégezve, tehát haza lehet menni.

Nem tartott ki egészen a finálé végéig a Miami Heat menetelése az NBA rájátszásában, a Jimmy Butler vezette csapat mindössze egy találkozót tudott nyerni az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban, így valós esélye nem volt a végső győzelemre. A Denver Nuggets történelmi tettet hajtott végre, a franchise történetében először nyerte meg a bajnoki címet. A döntő legértékesebb játékosának Nikola Jokicsot választották, a szerb–magyar határ túlsó oldaláról származó klasszis 30 pontot, 14 lepattanót és hét gólpasszt átlagolt a széria alatt, kétség sem fért elképesztő dominanciájához.

Jokics a rájátszás során 600 pontot, 269 lepattanót és 190 gólpasszt jegyzett, ezzel a szerb óriás lett a liga történetében az első játékos, aki mindhárom mutatóban az élen zárt. A mérkőzés utáni pillanatokban sem hazudtolta meg magát: arra a kérdésre, hogy milyen érzés bajnoknak lenni, csak annyit felelt, hogy elvégezték a munkát, így most hazamehetnek. Utalt ezzel arra, hogy már alig várja szabadságát szülővárosában, Zomborban, ahol többek között a lovaival töltheti idejét.

Mikor is van a bajnoki parádé? Csütörtökön? Nem, nem, haza kellene mennem

– zárta rövidre Jokics.

A Denver vezetőedzője, Michael Malone elsősorban azt emelte ki, hogy a sok kemény munka, a meghozott áldozatok és az elkötelezettségük eredménye, hogy bajnoki címet nyertek, de kiemelte: nem elégednek meg ennyivel, és újra meg akarják nyerni az NBA-t.

A vesztes fél oldaláról Jimmy Butler, a csapat vezére szólalt meg, aki leginkább saját magában látja a vereség okát. Nem titok, pocsék mérkőzése volt a Heat sztárjának, de csapatszinten is rendkívül gyenge formát fogott ki a Heat, így mindössze 89 pontot szereztek az ötödik meccsen, ami nagyon kevés volt a győzelemhez.

Butler hozzátette, azt kívánja, bárcsak elvégezte volna rendesen a munkáját, mert a csapattársai határozottan megérdemelték volna a sikert.

Bam Adebayo, a csapat centere nem látja ilyen borúsan a helyzetet, hanem kiemelte: az akaratukkal felülkerekedtek a hullámvölgyeken is, és olyasmiket is elértek, amikről mások azt mondták, hogy nem képesek rá.

A Denver Nuggets összesítésben 4–1-re győzte le a Miami Heat csapatát az NBA nagydöntőjében, ezzel a coloradói együttes történelme első bajnoki címét aratta.

Denver Nuggets – Miami Heat 94–89 (22–24, 22–27, 26–20, 24–18)
Ld.: Jokics 28 (16 lepattanó), Porter Jr. 16 (13 lepattanó), Murray 14, Caldwell-Pope 11, B. Brown 10, ill. Butler 21, Adebayo 20 (12 lepattanó), Strus 12, Martin 10.
A döntő végeredménye: 4–1 a Denver Nuggets javára.

(Borítókép: Getty Images)