A gongon múlt a magyar MMA-s világbajnoki döntője

2017.11.16. 18:39

Befejezték a magyarok a bahreini amatőr MMA-vébén való szereplést: 66 kilóban versenyző Nagy Nóra első ellenfelétől kapott ki kemény küzdelem után megosztott pontozással, az 56 kilósok között induló Kovács Alexandra pedig peches körülmények között állt meg a bronzéremnél a világ legnagyobb MMA-szervezete, az Ultimate Fighting Championship által támogatott versenyen.

A vébére nem sajnálta sem a pénzt, sem a promóciót a Perzsa-öbölben található szigetország uralkodócsaládja: a versenyzőket és edzőiket kiérkezésük óta luxusautókkal fuvarozzák, a szakkommentárban az uralkodócsalád egyik tagja is részt vesz, és az egész veresenyt közvetíti az állami tévé ( online is). A borsos nevezési díjat és az utazási költséget viszont önerőből kellet előteremtenie az Ezer Stadion Országából érkező magyar versenyzőknek.

A gong mentette meg a magyar ellenfelét

Kovács Alexandra szerdán a kazah Gulmira Nugmanovát intézte el egy perc alatt. Nugmanova agresszívan kereste a fölreviteli lehetőségeket, de a magyar lánynak sikerült megkontráznia a dobását, és ő került az MMA-ban az egyik legkedvezőbbnek számító pozícióba, a lovaglóüléses leszorításba, ahonnan azonnal elkezdte ütésekkel bombázni ellenfele fejét. Nugmanova meg sem tudott moccanni, és amint egyre súlyosabb ütéseket nyelt be, a bíró félbeszakította a mérkőzést.

Az elődöntőben magyar idő szerint csütörtök dél körül Michele Oliveira ellen lépett ketrecbe. A brazil versenyző eleinte nagyon dominált, de azután a magyarnak sikerült összeszednie magát. Az utolsó menet különösen drámaira sikerült, ugyanis előbb majdnem sikerült Kovács Alexandrának egy hátsó fojtást beakasztania, majd

másodpercekkel a meccs vége ütésekkel rendítette meg Oliveirát, akit csak a gongszó mentett meg a vereségtől.

A KO elkerülésével viszont a pontozóbírákra maradt a döntés, akik a brazilt látták jobbnak.

Nagy Nóra csütörtök délután az olasz Fabiana Giampà ellen kezdett, és bár jól bírta a három menetet, pontozással kikapott. Mindketten az állóharcot erőltették, és bár az elején Nagy combrúgásai még kiegyenlítették Giampà ütéseit, az ütésváltásokból egyre inkább az olasz kezdett el jobban kijönni. A végére fel is őrölte Nagy erőnlétét, és megosztott pontozással vitte a meccset.

Nem csak a PSG, meg a City érdekli őket

Kevéssé köztudott, de több Öböl-ország is nagy küzdősport-mecénásnak számít – részben azért, mivel nem kell egy PSG-nyi összeget befektetnie a látványos igazolásokhoz és rangos versenyekhez. Az első fecske az Egyesült Arab Emírségek volt, ahol 1993-ban a trónörökös szerelmesedett bele a UFC-be, és hozott össze Abu-Dzabiban néhány UFC-gálát. Ő találta ki 1998-ban a világ legrangosabb földharc-versenyét, a mára az egész világot behálózó válogatóverenyek csúcspontjává váló Abu Dhabi Combat Club Submission Wrestling World Championships-et (amit amúgy mindenki csak ADCC-ként ismer). Az amatőr MMA-világbajnokság rendezője, Bahrein alig két éve karolta fel a küzdősportokat – itt a király ötödik fia kezdett el rajongani az MMA-ért -,de mára a Perzsa-öbölben fekvő 1,3 milliós szigetország már egy neves MMA-klubbal, egy mérkőzésszervező applikációval és egy saját profi MMA-ligával is rendelkezik.

Egyébként az MMA-t nem csak hobbiból miatt karolják fel az Öbölben, hanem az emberi jogok sorozatos megsértése, a síita kisebbség (ami Bahreinben többség) és a vendégmunkások brutális elnyomása miatt megromlott nemzetközi imázs polírozására is.