Kölcsöngéppel is dobogós lett Szabó Krisztián az amerikai kamionversenyen

2015.07.21. 10:10

Újabb sikeres hétvégén van túl Szabó Krisztián, az egyesült államokbeli ChampTruck World Series kamionverseny-sorozat egyetlen magyar szereplője, aki vasárnap kölcsönbe kapott versenygéppel is dobogós helyeken végzett a Gateway Motorsports Parkban.

A 23 éves pilóta a szombati időmérő edzésen elsöprő fölénnyel végzett az élen, az első futamon ráadásul rajt-cél győzelmet aratott. A nap második versenyén a Truck Race Team USA Volvo VNL 670-es kamionját irányító magyar pilóta a fordított rajtrács ellenére lett második, míg a harmadik futamon egy kisebb hiba miatti visszaesés után is az ötödik lett.

A magyar pilóta aztán a vasárnapi első, összességében negyedik versenyen komoly balesetet szenvedett, miután az egyik riválisa kilökte őt. Szabó nem sérült meg, kamionja viszont használhatatlanná vált. Az összetett pontversenyben második amerikai Mike Ryan azonban felajánlotta kamionját Szabónak, egyúttal lemondott saját versenyzéséről, a magyar pilóta pedig élt a lehetőséggel: a hétvége ötödik futamán harmadik, az utolsó, dupla pontokért rendezett viadalon pedig második lett.

„Egyetlen másik csapat vagy pilóta sem utazik 12 órát egy repülőgéppel csak azért, hogy segítsen növelni a bajnokság létszámát és tenni annak népszerűsítése érdekében, ezért biztos vagyok benne, hogy nála jobban senkit nem illet meg ez a pilótaülés” - indokolta döntését Ryan, akinek cselekedetét Szabó rendkívül sportszerűnek minősítette.

Az amerikai kamionverseny-sorozat augusztus második hétvégéjén folytatódik a Virginia állambeli Altonban.

Szabó Krisztián áprilisban történelmet írt, amikor első magyar versenyzőként nyert ralikrossz Európa-bajnoki futamot. Korábban autókrosszban három Eb-címet szerzett, tavaly szeptemberben indult először ralikrosszban és Olaszországban rögtön a harmadik helyen végzett.