Nem lesz határ Michelisz előtt, újabb sztár lép le

2016.09.22. 10:32

A nyár közepén jelentette be José-Maria Lopez, a WTCC tavaly előtti, tavalyi és idei bajnoka, hogy jövőre a Forma-E-be igazol, csütörtökön pedig a négyszeres bajnok Yvan Muller jelezte, a szezon végén elhagyja a sorozatot.

A 47 éves francia visszavonul a WTCC-től, de a versenyzéstől nem, amint mondta, más, kevésbé idő- és energiaigényes projekteket keres. Muller a WTCC legnagyobb legendája, 2006-os érkezése óta ő nyerte a legtöbb futamot, övé a legtöbb pole pozíció, és négyszer is csak ő nyerte meg a bajnokságot.

Sebastien Loeb és Yvan Muller, két Citroen-versenyző
Sebastien Loeb és Yvan Muller, két Citroen-versenyző

2008-ban a BMW-s Andy Priaulx hároméves uralmát szakította meg, majd nyert 2010-ben, 2011-ben és 2013-ban is, Chevrolet-vel. 2014-ben vele indította a Citroen a WTCC-korszakát, a pontversenyt hazai márkájával nem tudta megnyerni, de folyamatosan győzött futamokon, csak a szenzációs Lopezzel nem bírt.

Muller viszont nem csak a WTCC-ben bizonyított, igazi túraautó-specialista, 2005-ben az akkoriban nagyon menő Brit Túraautó-bajnokságot, a BTCC-t is megnyerte. A brit sorozatban 1998 és 2005 között 36 versenyt nyert, ott is legendának számít. A WTCC-ben 50 futamgyőzelme és 29 pole-ja van, 40 leggyorsabb köre van, eddig.

Muller akcióban a Citroennel
Muller akcióban a Citroennel

A túrakocsit 22 éve után hagyja ott, 1994-ben kezdett a francia bajnokságban, előtte együlésesekkel versenyzett, az F1 felé próbálkozott, de nem volt elég sikeres. A csukott gépekkel viszont a legnagyobb ászok egyike lett, sőt, Lopezig ő volt a legjobb.

Távozása azt jelenti, hogy 2017-ben a WTCC-ben nem lesz Michelisz Norbertnél jobb versenyző. Lopez gyorsasága, Muller mérhetetlen rutinja esik ki, így minden adott lesz hozzá, hogy a magyar pilóta minden eddiginél jobban szerepeljen. Akár mostani csapatával, a Hondával, akár esetleg mással, bár nincs hír róla, hogy váltani szeretne.