Olimpia 2004

Annus bajnoknak tekinti magát

Megszólalt az aranyától megfosztott kalapácsvető

2004. 08. 29., 20:29 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:41

A kalapácsvetés aranyától megfosztott Annus Adrián a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vasárnapi döntése után is olimpiai bajnoknak tekinti magát, és mindent megtesz, hogy jogi úton bebizonyítsa igazát. Cáfolja a NOB állítását, miszerint Athénban leadott két vizeletmintája nem egyezik. "Az egész ügy mögött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség rosszindulata áll" - jelentette ki a dobóatléta az MTI-nek.

Az athéni ötkarikás játékokról doppingvétség miatt kizárt és aranyérmétől megfosztott, visszavonulását három napja bejelentő Annus Adrián továbbra is bajnoknak tekinti magát.

Az ügy mögött a NOB-ot és a WADA-t sejti

Erről nem sokkal azután beszélt az MTI-nek, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága egyhangúlag úgy döntött, hogy a kalapácsvetésben első szombathelyi dobóatléta doppingvétséget követett el azzal, hogy nem állt rendelkezésre utólagos vizsgálatra a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) embereinek.

Annus Adrián úgy véli, teljesen korrekt körülmények között nyerte meg az olimpiát, s naivan azt gondolta, a versenyek a sportpályán dőlnek el és nem az íróasztal mögött. "Az egész ügy mögött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség rosszindulata áll. Engem Athénban egyszer a döntő előtt, egyszer utána ellenőriztek, ez a B-próbával együtt négy tesztnek tekinthető, mindegyik eredménye negatív lett."

Ellenük dolgoztak

Úgy értesült, a vasárnapi meghallgatáson "nevetséges dolgok hangzottak el, például, hogy dohányzom-e, mert a mintában találtak erre utaló jeleket. Igen, régóta dohányzom, sőt sörfogyasztásra utaló jeleket is találhattak, mert szeretem a sört." Annus szerint a WADA és a NOB koncepciózusan dolgozott ellene és klubtársa, a diszkoszvetés aranyától megfosztott Fazekas Róbert ellen.

"A lányomat is ellenőrizni fogják?"

"Mindkét szervezet rengeteget hibázott az ügy során. Azt mondták, miután Fazekas Robi nem tudott elégséges mennyiségű mintát szolgáltatni, én azért kerültem újra a látókörükbe, mert közeli kapcsolatban állok vele. Ezek után a hat és fél éves kislányomat is ellenőrizni fogják, mert közeli kapcsolatban áll velem?" - ironizált.

Fazekas ügyében Annus feltette a kérdést, vajon a WADA miért zárkózik el a leadott 25 ml minta megvizsgálásától? "Biztos vagyok benne, hogy már megvizsgálták ezt a mintát és negatív lett, mert ha pozitív lenne az eredmény, már úgy hordoznák, mint a véres kardot."

Igazságtalanság történt

Az elmúlt napokban rengeteg jogásszal, sportdiplomatával beszélt. "Én magamtól nem merném kijelenteni, hogy jogtalanság történt, mert csak egy testnevelő vagyok, Európa-bajnok és olimpiai bajnok kalapácsvető. De olyanok, akik pontosan ismerik a szabályokat, s akiknek tudását igénybe fogom venni, biztosítottak róla, hogy igazságtalanság történt. Az ártatlanság vélelme nem illet meg engem és Robit? Egy feljelentő levél nyomán arra gyanakodtak, hogy manipuláció történt, de semmit nem találtak, ez a jegyzőkönyvben is benne van.

Biztosan perre megy

Elismeri, a WADA-nak természetesen joga van ellenőrizni, de van emberség és személyiségi jog is, például az ellenőrök nem érhetnek hozzá a sportolóhoz, "Fazekas Robit pedig mindenki tudja, hogyan fogdosták, tapogatták. Ha egy amerikai sportolóval történik az, ami Robival vagy velem, már az egész amerikai csapat visszalépett volna az olimpiától."

Annus Adrián kijelentette: biztos, hogy lesznek az ügynek jogi következményei, "mert én nem hagyom békén a NOB-ot és a WADÁ-t, bár bejelentettem visszavonulásomat."

A kis nemzet sokak szemét szúrja

Az olimpián a doppingellenőrzésnél utaztak a magyarokra. "Kis, mindössze tízmilliós nemzet vagyunk, és mégis sportban a világ 10-15 legeredményesebb országa között tartanak számon minket, ez sokaknak szúrja a szemét. Tehetséges nemzet vagyunk, nemcsak sportban, bármi másban. Mindenki ismeri, milyen körülmények között készülnek a versenyzőink, mégis jó edzőkkel, kemény munkával és tehetséggel a legjobbak között vannak."

Nem különbözik a két minta

Annus szerint nem igaz, hogy az Athénban tőle vett két vizeletminta különbözik.

"Ha ez igaz lenne, már rég előjöttek volna vele. A két minta megegyezik. Viszont a tesztoszteron szint nem egyezik, persze mind a két esetben belül van a tűréshatáron. De orvosszakértőtől tudom, hogy a tesztoszteron szint óráról órára változik."

Lesz gála Szombathelyen

A Haladás atlétája hangsúlyozta, Fazekas Róberttel együtt úgy vélik, a szeptember 5-én sorra kerülő szombathelyi kalapácsvető Világdöntő nem szenvedheti meg a kárát a történteknek. "A magyar embereknek szükségük van erre az eseményre, ezért fontos, hogy zavartalan, sportszerű körülmények között kerüljön sor a Világdöntőre. Én mindent megteszek ennek érdekében" - tette hozzá.

N;
hirdetés