Olimpia 2004

'Én vagyok a világ legmagyarabb embere'

Janics Natasából kitörtek érzelmei a győzelem után

2004. 08. 29., 04:43 | Frissítve: 2004. augusztus 29., vasárnap 13:49

Janics Natasának egyedüliként sikerült a magyar olimpiai csapatból két aranyat nyernie Athénban. Az egyesben aratott sikere után nagyot kiáltott a kamerákba: "Én vagyok a legmagyarabb ember a világon" - volt olvasható a szájáról és nem boldogságáról beszélt a Vajdaságban született bajnok, aki választott hazájának hozott két elsőséget. Janics Natasa öt éve tanult meg magyarul és januárban kapta meg az állampolgárságot.

A magyar olimpiai csapat legeredményesebb tagja lett a kajakos Janics Natasa azzal, hogy szombaton előbb az egyesek között, majd a párosoknál - Kovács Katalinnal egy hajóban - aratott magabiztos győzelmet, hajóhosszal verve mindkétszer a mezőnyt, pedig világklasszisok üldözték a huszonkét éves bajnokot az ötszáz méteres távon.

"Megvan Natasa második aranya"

Győzelmei után Janics önkívületben örült, a páros sikere után kipattant a hajóból és vízbe ugrott - ez a jelent már elmondható, hogy bejárta a világot.

A lelkesedésükkel mindenkit meglepő magyar szurkolók ünnepelték őt, "megvan Natasa második aranya", szólt a rigmus, "befűzték az oktatófilmet", kiabálták mindkét győzelme után. Megkockáztatható, aranyérmeseink közül talán Janics örült a legjobban athéni elsőségének, a hullámzó szurkolók vezényszavaira - "mindenki előre, mindenki jobbra..." - ő is hajolgatott.

"Bocsánat, hogy visítottam, mint egy kismalac, de gyönyörű ez a két győzelem, nem tudom, s most már nem is akarom visszafogni magam" - magyarázkodott önfeledten a kétszeres aranyérmes.

Tekintse meg a képeket!
Janics nagyot kiáltott

Az egyesbeli győzelme után kevésbé látványosan, de valami nagyon fontosat üzent. A közvetítésben jól látható volt, hogy Janics kiált valamit - a magyar tévések a sablonos "én vagyok a világ legboldogabb embere" mondatot olvasták le a szájáról. Jó szemű hozzáértők azonban rámutattak, figyelmesebben nézve kiderül, a friss olimpiai bajnok azt kiáltja: "én vagyok a világ legmagyarabb embere".

Mellbevágó mondat, főképp, Janics történetének ismeretében.

Kajakban született

A magyar sport legújabb csillaga 1982. június 24-én született a vajdasági Bácskapalánkán és négy éve, Sydneyben még jugoszláv színekben lett negyedik. Igazi kajakos családból származik, édesapja, Milan Janic jugoszláv szövetségi kapitány volt. Janics tizennégy évesen felnőtt bajnok lett, aztán korosztálya világversenyein villogott.

Öt évvel ezelőtt édesapjával úgy döntöttek, hogy már nem tud otthon továbbfejlődni és ezért a magyar kajakosok sikeredzőjével, Fábbiánné Rozsnyói Katalinnal készült tovább Szegeden. Ekkor kezdett el magyarul tanulni.

Tizennyolc évesen megverte Kőbánt

Sydneyben még Natasa Janicként, jugoszláv színekben lett negyedik a kajak egyesek versenyében. Ott, ahol a magyar világklasszis, Kőbán Rita mögötte végzett, hatodik lett. Janics nem volt esélyes, de azt mondja, ha rutintalan tizennyolc évesként nem néz ki az ellenfelekre, hol tartanak, már akkor a nyakába akaszthatták volna az aranyat.

Két év múlva, a sevillai világbajnokságon és 2003-ban, az amerikai Gainsville-ben, szintén vb-n már jöttek az aranyak. Ekkor még nem volt magyar állampolgár, de ezeken a versenyeken való induláshoz nem volt rá szükség, csak az olimpián előfeltétel.

Mindig is magyarnak tartotta magát

Idén januárban Janics Szegeden letette az állampolgári esküt, a NOB pedig elfogadta azt, eldőlt, indulhatna Athénban. De ekkor még úgy tűnt, nincs olyan a három ötkarikás szám közül, amelyben ő képviselheti választott hazája színeit.

"Érdekes, valahogy mindig is közéjük akartam tartozni, miként igazából magyarnak tartottam és tartom magam; nálam ez nem kérdés" - vallja a váltásról, amit édesapja már nem érhetett meg. A sportágban pedig értetlenkedés, rosszindulat övezte a vezetők döntését, hogy miért teremtenek még nagyobb konkurenciát az egyébként is a világ élmezőnyébe tartozó kajakoslányok között.

Idén robbantott

Janicsot ekkor még kajakos körökön kívül nem nagyon ismerték, majd bekövetkezett az, amire senki sem számított: egyesben két válogatón is megverte a legyőzhetetlennek hitt Kovács Katalint és kvalifikálta magát Athénra. A magyar csapat legbiztosabb éremesélyesét ütötte el az indulás lehetőségétől - tizennégy századmásodpercen múlt.

Egyes hírek szerint Janics honosítása nagyobb vihart kavart a kajakoslányok között, mint Kőbán Rita négy évvel ezelőtti kirohanása társai ellen, amikor az egység "csak" második lett a négyesek között, ő pedig Kovácsékat okolta a kudarcért.

"Nem fosztottam meg Kovácsot"

"Azt mondták, megfosztottam őt az egyéni részvételtől. Szerintem inkább megszereztem magamnak" - vallja arról, hogy sokan bántották, támadták őt annak kapcsán, hogy magyarként szállt hajóba, kiütve ezzel Kovácsot, aki úgy érezte, nagy álma szertefoszlott, meghiúsult az, amiért évekig dolgozott.

Nem nyomasztotta az esélyesség

Névjegy
Szül: 1982.06.24, Bácskapalánka
Magasság/súly: 173/64
Klub: Szegedi Vízisport Egyesület
Edző: Fábiánné Rozsnyói Katalin, Fábián Mónika
Nevelőedző: Janics Milán
Olimpiai helyezése: 4. (2000 - jugoszláv színekben)
Vb-helyezései: 1. 2002, 2003
Eb-legjobbja: 1. 2004
A kedvéért - és a négyesben biztos kijutó Kovácséért - még az indulási szabályokon is változtattak, Angyal Zoltán szövetségi kapitány és a kajakszövetség vezetője leszögezte, egy sportoló csak egy számban indulhat a nyári játékokon. Ennek ellenére összeültették őket egy hajóba, és röviddel azután, hogy lezajlott közöttük a szolnoki válogatón a dráma, három hajóhosszal verték meg a mezőnyt. Janics rögtön az olimpia legnagyobb magyar aranyesélyesévé lépett elő, de ez nem nyomasztotta őt.

"Kifejezetten szeretem, jó érzés, hogy aranyat, aranyakat várnak tőlem. Tudom, hogy képes vagyok megszerezni - így is állok hozzá -, és hogy jó állapotba kerültem" - jelentette ki Janics az olimpia előtt az Indexnek.

Ha hullámzik, nyer

A szkíniászi pályán fújó szélről és hullámokról érkező hírekre azt mondta: ha tarajos lesz a víz a döntők alatt, biztosan nyerni fog. Hozzátette, édesapja rendszeresen a hullámos Dunán edzette őt és fiútestvéreit, hogy ne csak megszokott, nyugodt körülmények között teljesítsenek jól, hanem kemény viszonyok mellett is.

Barátnők azért nem lettek

A párosról azt mondta, nagyon jó döntés volt, mert tökéletesen kiegészítik egymást. "Hasonlóan kajakozunk, az összeszokásunkhoz nem kellett sok időnek eltelnie. Katinak jobbak a mutatói az állóképesség terén, én viszont, azt hiszem, gyorsabb vagyok. Ezáltal tökéletesen egészítjük ki egymást" - magyarázta. Érzékeltette azonban azt is, hogy nem minden harmonikus, amikor kettejük viszonyát firtattuk: "Nem lettünk barátnők. Mindent alárendelünk a jó szereplésnek". Egyszer azt mondta kapcsolatukról: "professzionális".

Sem a kétszeres olimpiai bajnok, sem környezete nem említi, de a csapat körüli jelekből úgy tűnik, a vajdasági lány a legjobbak között készül, de nem a csapat része - nem fogadták be teljesen.

Athénban aztán Janics Natasa másfél óra alatt a magyar olimpiai küldöttség legeredményesebb sportolója lett és első olimpiai aranyához segítette a világbajnoki címeket számolatlanul gyűjtő Kovács Katalint is. Örömtáncával pedig egy ország szívébe lopta be magát. "Hát persze hogy megérte váltani" - mondta a két győzelm után. Nekünk is megérte.

N;
hirdetés