Olimpia 2004

Járt-e Robert bin Laden az olimpián?

2004. 08. 15., 16:48 | Frissítve: 2004. augusztus 15., vasárnap 17:00

Az olimpiai játékok biztonságban vannak - áll a belügyminisztérium vasárnapi közleményében, amivel a brit Sunday Mirror cikkére reagált a görög kormány. A bulvárlap tudósítója szerint az olimpia igen sebezhető, a szervezők szerint ez légbőlkapott fantáziálás, de tényekkel nem cáfolták az újságíró állításait.

Túl sok detektívtörténetet olvasott a Sunday Mirror brit újságírója - foglalt állást a görög kormány a médiában futótűzként terjedő vélekedéssel szemben, ami szerint az olimpiai stadion biztonsági rendszere egy fabatkát sem ér. Giorgosz Voulgarakisz belügyminiszter, a brit bulvárlapban megjelent cikkre reagálva úgy nyilatkozott, hogy az efféle írások mélyen megsértik az újságírás szabályait és az objektív és felelősségteljes információszolgáltatás elveit. "Mr. Bob Graham jobban tenné, ha kevesebb krimit olvasna" - idézi az Associated Press hírügynökség a politikus szavait.

A Sunday Mirror tudósítója "Az olimpia a terroristák valóta vált álma" címmel írt leleplezőnek szánt cikket, amiben többek között azt állította, hogy targoncavezetői munkát kapott az olimpiai stadionban, anélkül hogy bármiféle biztonsági vizsgálaton kellett volna átesnie. Graham egy furgonnal jégszállítás címén akadálytalanul közlekedhetett ki-be az olimpiai faluba, miközben állítása szerint bármit bevihetett volna a sportolók szálláshelyére. Az újságíró a megnyitón Michael Mouse és Robert bin Laden névre szóló belépőkártyákkal húsz méteres távolságra férkőzött Tony Blairhez és más magas rangú meghívotthoz. Mindennek tetejébe három álbombát is sikerült elhelyeznie a létesítmény területén, amiket a gyakori biztonsági ellenőrzések ellenére sem vettek észre az athéni hatóságok. A cikk szerint a silány biztonsági feltételek miatt az athéni olimpián ideális körülmények várják a terroristákat.

"Az olimpiai játékok biztonságban vannak" - áll a belügyminisztérium vasárnapi közleményében. A reagálás szerint "a biztonsági intézkedések a legmagasabb fokozatban vannak, a legmesszebbmenőkig megfelelnek a nemzetközileg elvárt szintnek". A három "bombának látszó csomag" dolgában nem nyilatkoztak az illetékesek, de egy tisztviselő szerint minden gyanús talált tárgyat szigorú biztonsági ellenőrzésnek vetnek alá. Szombaton egyébként bombariadó volt a Marusszi I. olimpiai sajtófaluban, miután egy ismeretlen telefonáló közölte: robbanószerkezetet helyezett el a komplexum területén, ahol mintegy 1600 újságírót szállásoltak el. A rendőrség tájékoztatása szerint a tűzszerészek valóban találtak egy gazdátlan csomagot, de robbanóanyag nem volt benne.

Görögország másfélmilliárd dollárt költött eddig a biztonságra, négyszer annyit mint 2000-ben az ausztrálok. A készültségben hetvenezer biztonsági ember vesz részt, a hadsereg rakétaelhárító rendszerekkel, folyamatos légi járőrözéssel, tengeralatti érzékelőkkel, utcai kamerarendszerrel figyeli az eseményeket. A NATO szintén nagy erőkkel, így tengeri járörözéssel, légtérellenőrzéssel járul hozzá a biztonsági erőfeszítésekhez.

N;
hirdetés