Olimpia 2004

Hangulatfokozás, áremelés

2004. 08. 14., 14:53 | Frissítve: 2004. december 01., szerda 14:50

Még el sem csitult az olimpiai megnyitó tüzijátékának zaja, és máris minőséget váltanak az események. A hangulat fokozódik, ahogy az árak és a közlekedési káosz is. Tudósítónk utolsó reménye, hogy a vendéglátók megrendíthetetlennek tűnő kedvessége a végsőkig kitart.

"Különös? Nincs itt semmi különös. Mi nem is tűzszerészek vagyunk, azért jöttünk, hogy mosolyogjunk" - mondja az Athén összetett nyelvtani szerkezetekről elnevezett főterét ellepő tűzszerészek egyike, tényleg mosolyogva. Csak VIP-veszély fenyeget, terrorsiták nem. Az olimpiai publicitást kihasználó tiltakozók sem túl fenyegetőek, hiszen csak a Kínában üldözött Falun Gong vallás hívei protestmeditálnak.

Elcsigázott muszaka

Ami már második napja feszül a levegőben, péntekre visszavonhatatlanná válik, kezdetét veszi az olimpia. A hangulat, ha lehet, még emelkedik pár fokot, ahogy a taxiárak is egyből három eurót. Nem mellékes körülmény akkor, amikor a legtöbb taxiút négy euróból kihozható lenne amúgy.

Én is jól megdícsértem az olcsóságot, aztán péntek este, a lángvadászattól elcsigázottan sikerül egy kisebb vagyonért belekostólni a helyi specialitásokba (Barakonyi fotós szuvlakit, Király tudósító muszakát választott).

Tűzfosztás és testi kapcsolatok

Az árak mellett a közlekedés is rossz irányba változott. Talán csak a tömeg teszi, de egyre kaotikusabb helyzetek tudnak kialakulni. Tragédia nincs, de a Helleniko sportközponthoz, az olimpia három fő helyszínének egyikéhez vezető villamos inkább csak szép, mint praktikus. Az eleve hosszú utat sok, indokolatlannak tűnő megállás szakítja meg, a kicsi járatokon igazán közeli kapcsolatba kerülhetünk utastársainkkal.

A tömöttség a sportkomplexum területén azonnal elmúlik. A szellősen megépített létesítmény jól átlátható, könnyű a tájékozódás. Itt is feltámad a görögökben az önjelölt közösségépítő, a belépők egy részétől, így az Index tudósítójától is elkobozzák veszélyesnek nyilvánnított öngyújtóját. Rákényszerítve ezzel arra, hogy szerencsésebb nézőtársaival létesítsen kapcsolatot a cigarettaszünetekben.

Biciklista útonállók

A másik kellemetlenség, hogy üzleti szempontból érthető módon megtiltották, hogy az események látogatói ételt-italt vigyenek magukkal. Figyelembe véve a büféknél azonnal kialakuló negyvenperces sorokat, ezzel szomjhalálra is ítélik a folyamatosan rohangáló tudósítókat.

Minden kellemetlenségért kárpótól azonban a helyiek megrendíthetetlen kedvessége. Lemerült mobiltelefonomat a jegyárusító fülke hűsében tölthetem újra, ahol a személyzet egyik tagja még vizéből is megkínál. Ha még szervezni is tudnának, kétség sem férhetne hozzá, hogy ez lesz minden idők legjobb olimpiája a következőig. Így sincs sok. De most sietnem kell, egy sajtótájékoztató résztvevői között rhodoszi nyaralásokat sorsolnak ki, a legutóbb pedig utamat álta egy országúti bicikliverseny.

N;
hirdetés