Olimpia 2004

Annus aranyat, a párbajtőrcsapat ezüstöt nyert

A kilencedik, vasárnapi versenynap összefoglalója

2004. 08. 22., 23:17 | Frissítve: 2004. augusztus 23., hétfő 17:00

Annus Adrián a nagy rivális japán Murofusit legyőzve megszerezte az aranyérmet kalapácsvetésben, míg férfi párbajtőrözőink egész nap remekül vívtak, csak a döntőben kaptak ki a franciáktól. Férfi kéziseink hozták a kötelező győzelmet a görögök ellen, női pólósaink pedig az olaszoktól elszenvedett vereség után csak az ötödik helyért küzdhetnek már. Sportdiplomáciában kétszer is "kikaptunk".

Az athéni olimpia kilencedik versenynapján megszületett a harmadik magyar aranyérem: Annus Adrián fantasztikus, 83,19 méteres dobással megnyerte a férfi kalapácsvetők versenyét. A döntőbe jutott másik magyar, Pars Krisztián a hatodik helyen végzett (78,73 m).

Az utolsóra nem volt szükség

Annus Adrián
A Haladás VSE Európa-bajnoka hatalmas, nyolcvan méter feletti dobással kezdett, és végig vezetett a versenyen, a harmadik soorozatban sikerült legmesszebbre hajítania a sporszert: 83,19 méterre. A mindent eldöntő, hatodik sorozatban legnagyobb riválisa, a japán Kodzsi Murofusi hatalmasat dobott. Annus már elindult a dobókör felé, amikor meglátta, hogy csak 82,91 jelenik meg a kijelzőn a japán neve mellett, és már nem dobta le utolsó kísérletét.

Annus Adrián folytatta a magyar kalapácsvetők dicsőséges olimpiai szereplését, ebben a számban a kilencedik ötkarikás érmet szerezte, és az ötödik aranyat. Előtte utoljára a pályafutását idén befejező Kiss Balázs állhatott dobogóra, méghozzá 1996-ban Atlantában, a legfelső fokra. Bővebben Annus aranyáról>>

Csalódott ezüstérmesek

A nap másik érmét a Kovács Iván, Boczkó Gábor, Kulcsár Krisztián, Imre Géza összeállítású férfi párbajtőrcsapat szerezte. Az ötkarikás játékokra nagy bravúrral kijutott, sokáig teljesen esélytelennek tartott párbajtőrözők a negyeddöntőben Ukrajna ellen kezdtek, és Imre Géza kicsit gyengébb vívása ellenére, Boczkó Gábor, illetve elsősorban Kovács Iván bravúros teljesítményének köszönhetően 38-34-re nyertek.

Az elődöntőben a nagy esélyes, világbajnok orosz válogatott következett. A magyar csapat cserélt: a gyengélkedő Imre helyett Kulcsár Krisztián vívott. A magyarok végig vezetve, biztosan szerezték meg a győzelmet (34-26). A döntőben - amelyben Kovács, Boczkó és Kulcsár lépett pástra - már fáradtnak tűnt válogatottunk, az addig szenzációs Kovács Iván is visszaesett, így a magyar együttes 43-32-re kikapott az erősebb francia válogatottól. Kovácsék nagyon csalódottnak tűntek a vereség után, a remek nap után láthatóan nehezen vették tudomásul, hogy az utolsó akadályt nem sikerült venniük. A harmadik helyen az oroszokat magabiztosan legyőző németek végeztek. Bővebben: Ezüstérmes lett párbajtőrcsapatunk>>>

Nem könnyed, de papírforma-győzelem férfi kézilabdában

Tekintse meg képeinket!
A házigazda görögök 26-22-es legyőzésével, a férfi kézilabda-válogatott második helyen végzett a csoportjában, így a keddi negyeddöntőben a Koreai Köztársaság csapatával találkoznak. Bővebben: Csoportmásodik a férfi kézilabda-válogatott>>

A női vízilabdatornán Faragó Tamás együttese 8-5-re kikapott az olaszoktól, így nem jutott elődöntőbe. Stieberék kedden azokkal az oroszokkal játszanak az ötödik helyért, akiktől a csoportküzdelmek során egy góllal kikaptak. Női pólósaink olimpiai mérlege eddig: négy mérkőzésen három vereség.

Meglepő atlétika eredmények

Számunkra a legfontosabb atlétikaeredmény természetesen Annus aranya volt, de más, magyarmentes számokban is születtek szenzációs eredmények. Az amerikai Justin Gatlin 9,85 másodperces idővel, a világcsúcstól hét századdal elmaradva nyerte a férfi százméteres síkfutás döntőjét. Másodikként a nigériai származású, ám portugál színekben induló Francis Obikvelu végzett, míg a bronzérem a címvédő Maurice Greene-nek jutott. Bővebben: Justin Gatlin nyerte a férfi százméteres síkfutást>>

A női maratonfutók versenyében a Mizoki Nogucsi 2:26.20 órával nyert. A szám nagy esélyese, a brit Radcliffe hat kilométerrel a cél előtt feladta a versenyt. A magyarok közül Staicu Simona végzett a legelőkelőbb helyen, 2:48:57 órával a 45. lett. Rakonczai Beáta a 48. (2:49:41), míg Kovács Ida a 60. helyen ért célba (3:03:21).

Bravúros pontszerzés

Az evezősversenyek utolsó napján az előcsatározások során remeklő Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú egység jól küzdött a fináléban, szoros csatában az ötödik helyet harcolta ki, így pontszerzőként fejezte be szereplését.

Az olimpián három számban is rajthoz álló Sidi Péternek a puskások 3x40 lövéses összetett versenyében sem sikerült döntőbe kerülnie, a várakozásoktól elmaradva, 1157 körrel a 19. helyen zárt.

Vereségek a tárgyalóasztalnál

Sportdiplomáciában kétszer is vereséget szenvedett Magyarország. A nemzetközi szövetség a várakozásoknak megfelelően elutasította a magyar csapat óvását, amelyet az 54 kg-os Bedák Zsolt péntek esti veresége miatt nyújtott be. A panasz az ukrán Makszim Tretyak elleni találkozó vezetőbírójának ténykedése miatt fogalmazódott meg, a magyarok szerint ugyanis a kameruni Mbemap Moise Mfongwot számtalanszor indokolatlanul szakította félbe a mérkőzést, akadályozva ezzel a támadó felet, azaz Bedákot.

A vívóknál ugyanakkor a magyar mérkőzésvezetőt, Hidasi Józsefet tiltották el két évre. A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) állásfoglalása szerint Hidasi több komoly hibát követett el a férfi tőrözők olimpiai csapatversenyének döntője, az Olaszország-Kína (45-42) összecsapás során. A szövetség vezetői, illetve a bírák bizottságának képviselői vasárnap felvételről újra megtekintették a szombati mérkőzést, és arra a megállapításra jutottak, hogy Hidasi a második párban négyszer, az ötödikben pedig kétszer rosszul ítélte meg a találatot. Bővebben: Két évre eltiltottak egy magyar vívóbírót>>

Doppinggal bukott az orosz súlylökőnő

A nap híre még, hogy fennakadt a doppingvizsgálaton az orosz Irina Korzsanyenko, a női súlylökés olimpiai bajnoka. "Anabolikus szteroidot találtunk a mintájában" - mondta Arne Ljungqvist, a Nemzetközi Olimpiai bizottság orvosi bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy a részleteket csak a NOB végrehajtó bizottságának ülése után hozzák nyilvánosságra. Ljungqvist vasárnap este bejelentette, hogy a B-próba is igazolta az első vizsgálat eredményét: az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozolt mutatott ki az atléta szervezetében. A 30 éves orosz klasszis, amennyiben bebizonyosodik bűnössége, életre szóló eltiltásra számíthat, miután a 1999-es fedettpályás világbajnokságon is megbukott egy vizsgálaton.

Esélytelenek teniszgyőzelme

A teniszezőknél a férfiak egyes küzdelmeit egy hihetetlenül izgalmas ötjátszmás mérkőzésen a tizedik helyen kiemelt chilei Massu nyerte az amerikai Fish előtt, míg női párosban óriási meglepetésre a kínai Li Ting és Szun Tien-tien nyert miután a döntőben két sima szettben legyőzte a nyolcadik helyen kiemelt spanyol Conchita Martinez, Virginia Ruano Pascual duót.

N;
hirdetés