Olimpia 2004

Genetikai vizsgálat igazolhatná Annust

Doppingmentesen nem lehet 80 méter fölé vetni a kalapácsot

2004. 08. 30., 13:59 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:45

Annus Adrián kalapácsvető az athéni olimpián 83,19 méterrel hitte magát győztesnek. Frenkl Róbert sportorvos egyetemi tanár szerint nehezen hihető, hogy doppingszerek alkalmazása nélkül nyolcvan méter fölé lehet vetni a kalapácsot. A doppingolók kiszűrésére alkalmazott magyar eljárás akkreditált, de a magyar egészségügyiek a magyar sportolók pisilését nem vizsgálták olyan alaposan, mint Athénban a nemzetközi dopppingellenes ügynökség szakemberei.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke - miután vasárnap még Annus Adriánt védte a NOB előtt - hétfőn, a magyar sportolók ünnepélyes budapesti fogadásán már öt, esküjét megszegő, méltatlanul viselkedő sportolóról beszélt. Athénban Kecskés Zoltán és Gyurkovics Ferenc vizeletében doppingszer nyomaira bukkantak, Kovács Zoltánt, Annus Adriánt és Fazekas Róbertet doppingvétség miatt zárták ki a versenyről.

"Az olimpia előtt feltételezhető volt, hogy súlyemelésben és dobóatlétikában lesznek problémás esetek" - nyilatkozta az Indexnek Frenkl Róbert egyetemi tanár. A gyanút arra alapozta, hogy ezek "doppingérzékeny sportágak", és a feltűnő teljesítménynövekedés okot ad a fokozott vizsgálódásra.

Ki pisilt Annus Adrián helyett?
 392
 127
 691
 1729
 75

Nehezen hihető

A doppingvétségbe keveredett Fazekas Róbert diszkoszvető Sydneyben még 61,76 méterrel a 16. helyen végzett, Athénban 70,93-mal győzött. Az olimpiai aranyérmétől vasárnap megfosztott Annus Adrián kalapácsvető az 1996-os atlantai olimpián 72,58 métert dobott, négy évvel később, Sydneyben 75,41-et. Athénban 83,19 méterrel érezhette magát - alig egy hétig - olimpiai bajnoknak.

"Nehezen képzelhető el, hogy kalapácsvetésben nyolcvan méter fölötti eredményt el lehet érni doppingmentesen" - mondta Frenkl Róbert, aki szerint a konkrét ügyek vizsgálata után dönteni kell: az egyoldalú leszerelést választjuk az érintett sportágakban - és ezzel megfosztjuk magunkat világraszóló eredmények elérésétől -, vagy javasoljuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a besározódott sportágak levételét az olimpia műsoráról.

A genetikai teszt dönthet
Bakanek György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium doppingügyekben illetékes főtanácsadója szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), illetve a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szakemberei Annus Adrián vizeletmintáinak szteroidprofilját hasonlították össze, de az azok közötti eltérés - noha gyanúra adhat ugyan okot - nem bizonyító erejű.

"A szteroid profil egy ember két különböző időpontban leadott mintájában is eltérhet bizonyos határon belül. Arra, hogy két vizeletminta ugyanazon személytől származik-e, egyértelműen csak a genetikai teszt adhat választ, amely a vizeletben található sejtek genetikai felépítésének összehasonlítása alapján történik meg. A NOB-nak ezt még el kell végeznie" - nyilatkozott az MTI-nek Bakanek.

A főtanácsadó elmondta, hogy az olimpiai bajnoki címétől vasárnap megfosztott kalapácsvető által leadott mintákból a genetikai tesztet el lehet végezni, ezért a vizsgálathoz Annusnak nem kell újabb mintát produkálnia. Amennyiben a tesztelést megkezdték, annak eredménye néhány napon belül várható.

Bush is tiltakozott volna

A NOB végrehajtó bizottsága szerint Annus Adrián korábban leadott vizeletei feltehetően két különböző embertől származnak. Hogyan lehetséges, hogy a magyar doppingvizsgálatok korábban mindent rendben találtak? - kérdeztük a sportorvos, sportdiplomata egyetemi tanártól, aki elmondta, hogy a doppingoló sportolók kiszűrésére alkalmazott magyar eljárás akkreditált, a nemzetközi doppingellenes ügynökség, a WADA felkérésére is végeznek teszteket. A mintákat azonban Bécsbe küldik értékelésre, mert nincs hitelesített magyar doppinglabor. Igaz, a magyar egészségügyiek a magyar sportolókat nem vizsgálják olyan alaposan, hogy attól be lehessen görcsölni vagy ne lehessen más vizeletét a mintára szánt üvegcsébe juttatni.

Frenkl szerint a NOB nem téved: mivel Annus két vizeletmintájánál különbözik az úgynevezett szteroidprofil feltételezhető, hogy tényleg más-más személytől származik a vizelet. "Annus kiborulása mégis jogos, hiszen egyszer már átesett egy procedúrán, és ha nincs a Fazekas-ügy, akkor őt se bolygatják - mondja Frenkl. - Ha ugyanez egy amerikai sportolóval történik, akkor még Bush elnök is tiltakozott volna."
És mit mond Annus?

Tévedett az öntőkirály

A rejtekhelyről a megfelelő pillanatban kicsurgatható tiszta vizeletet sem könnyű találni. Az öntőkirálynak becézett Szanyi Andor például úgy bukott le az 1988-as szöuli olimpián, hogy a hozott anyag is doppingszert tartalmazott. Ugyanez a lehetőség felmerült az Athénban tetten ért Kecskés Zoltán és Gyurkovics Ferenc súlyemelők esetében is. A tiszta vizelethez kell például a "zugorvosok" segítsége, mert magányosan nem szoktak doppingolni a sportolók. Bizonyos orvosok és edzők segítik sőt, ajánlják a doppingolást, a vizsgálatok viszont megelégszenek a sportoló felelősségre vonásával. A lebukott versenyzőknek sem érdekük kitálalni, mivel nehéz helyzetbe hoznák tisztának talált sporttársaikat, és az egy-két éves eltiltás után folytathatják pályafutásukat.

N;
hirdetés