Olimpia 2004

Hazaküldik a fenékvillantó magyar atlétát

2004. 08. 24., 13:15 | Frissítve: 2004. augusztus 24., kedd 13:53

Németh Rolandot, a 100 méteres síkfutás magyar középdöntősét hétfőn este előállították a görög rendőrök, miután minősíthetetlenül viselkedett a diszkoszvetés fináléja után. Az olimpia vége után két héttel elnökségi ülést hívnak majd össze a szövetségben, és itt döntenek arról, hogy kezdeményeznek-e fegyelmi eljárást Németh Rolanddal szemben.

"Németh Roland a holnapi géppel hazautazik, akár akarja, akár nem"- nyilatkozta kedden az Indexnek Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség Athénban tartózkodó elnöke. Mint arról beszámoltunk, a 100 méteres síkfutás magyar középdöntősét hétfő este előállították a görög rendőrök az Olimpiai Stadionból, miután a sportoló pucér fenekét mutogatta a maradék nézőnek a magyar győzelemmel zárult diszkoszvetés fináléja után.

Letolta a nadrágját

Az Index helyszínen tartózkodó tudósítója és fotósa szemtanúja volt, amint Némethet és két társát elviszik a rendőrök. A diszkoszdöntő után - ez volt a nap utolsó atlétikai műsorszáma - nagyobb csapat magyar gyűlt össze az Olimpiai Stadion 15-ös kapujánál. Szurkolók, újságírók, edzők és versenyzők, például a kalapácsvetés friss bajnoka, Annus Adrián, aki riporterünk társaságában hiába várta órákon át barátját, a diszkoszvetést éppen megnyerő Fazekas Róbertet. Ezzel a csoporttal várakozott Németh Roland egy fiatal férfi és egy nő társaságában.

Némethék egyszer csak bementek a pályára, ahol Németh - szemtanúk szerint - letolta a nadrágját, amit a fiatal nő felvett videóra. A stadionból a nézők egyébként ekkorra már távoztak, de a sportszakemberek és televíziós stábok még a helyszínen voltak. A kis csoportot nemsokára rendőrök vették körül és a stadionon kívülre kísérte. Vida József, Annus és Fazekas edzője fotósunkat kérte meg, hogy próbáljon segíteni a bajba jutott magyarokon. Barakonyi riporter odament a rendőrökhöz és angolul felajánlotta, hogy szívesen tolmácsol angolra. A rendőrök azonban durván elzavarták munkatársunkat, majd az autóval elvitték a magyar sportolót.

Fegyelmi ügy

Az olimpia befejezte után két héttel elnökségi ülést hívnak majd össze a szövetségben, és ennek keretében döntenek arról, hogy kezdeményeznek-e fegyelmi eljárást Németh Rolanddal szemben - tudtuk meg Rábold Gusztávtól, aki hozzátette, hogy a fegyelmi bizottság ajánlása alapján az elnökség határozhat majd a meggondolatlanul viselkedő sportoló sorsáról.

Az incidens idején a stadionban tartózkodó szövetségi elnök nem látta, hogy pontosan mi történt, már csak annak lehetett tanúja, hogy a rendőrök a kocsiba tuszkolják Némethet. Azt, hogy kik voltak a sprinter társai, nem tudta megmondani Rábold, annyi bizonyos, hogy nem sportolók voltak.

Meghallgatják

A magyar olimpiai csapat vezetése az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy az esetről hivatalosan nem értesült, sem a rendőrség, sem pedig a szervezők részéről, márpedig ennél kisebb jelentőségű ügyekben is mindig mindenről kap tájékoztatást.

Az Index athéni tudósítója úgy értesült, hogy az olimpiai csapat vezetése délután ötkor kívánja meghallgatni Némethet a történtekről.

A távirati iroda információja szerint a futót mindössze egy óráig tartották bent a rendőrségen, majd egy figyelmeztetéssel elengedték. Németh a klasszikus sprintszám első szakaszából futamharmadikként, 10.28 mp-es idővel jutott a középdöntőbe, onnan azonban már nem sikerült továbblépnie, 10.38-cal ugyanis csak hatodik lett mezőnyében.

N;
hirdetés