(c) 2004 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Újabb magyar pisibotrány az olimpián

Szinte hihetetlen, de egy nappal Fazekas Róbert után egy másik magyar olimpikonnal, a súlyemelő Kovács Zoltánnal történt meg szinte ugyanaz. A versenyző a doppingvizsgálaton képtelen volt eleget pisilni és távozott a laborból. A közrádió szerint később megjelent az olimpiai falu poliklinikáján, de az orvosok onnan elküldték.

()
2004. augusztus 25., szerda 13:52



Alig egy nappal Fazekas Róbert kínos és zavaros doppingügye után egy másik magyar olimpikon került kísértetiesen ugyanolyan helyzetbe. Az Index athéni tudósítójának információi szerint Kovács Zoltán súlyemelő, a 105 kilogrammos kategória indulója - Gyurkovics Ferenc itt nyert kedden ezüstérmet - szintén képtelen volt pisilni és szerda délután jelenik meg a NOB illetékes bizottsága előtt.

Dolovai Tamás, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke riporterünknek elmondta: a Gyurkovics súlycsoportjában induló Kovács Zoltán az első sikertelen kísérlete után - kifordult a könyöke - visszalépett, de őt is ellenőrizték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) doppingügynökség emberei. Kovács ugyanúgy járt, mint Fazekas: közel négy órát töltött el a doppingellenőrökkel, de nem tudott vizeletet adni. Ezek után határozott úgy, hogy elhagyja a helyiséget. Kovács alighanem tisztában volt azzal, hogy vétséget követ el - mondta az Indexnek Dolovai.

Küldözgették Kovácsot?

A Magyar Rádió értesülése szerint Kovács hajnali háromnegyed három tájban távozott az orvosi szobából. Ezután azonban nem Fazekas taktikáját követte, hanem hajnali 4 környékén a szakvezetőkkel együtt megjelent az olimpiai falu poliklinikáján. (Az előírások szerint az a versenyző, aki az ellenőrző helyiségben képtelen mintát produkálni, átmehet a poliklinikára, ahol addig kell tartózkodnia, amíg nem sikerül pisilnie.) A rádióban közölt verzió szerint a kilinkáról négykor azzal küldték el Kovácsot, hogy reggel 8-kor térjen vissza. A magyar olimpikon ezt megtette, ám újra csak azzal fogadták, hogy 11-re várják vissza. 11-kor viszont már azt közölték vele, hogy délután négykor meg kell jelennie a vizsgálóbizottság előtt.

Kovács az elmúlt években sokat küszködött sérüléssel, sydneyi hatodik és 2001-es Eb harmadik helye után nem ért el jelentős eredményeket.

A 105 kilós versenyzők közül a keddi rajt előtt hárman visszaléptek. Sokak szerint ennek köze volt ahhoz, hogy korábban nyolcan - köztük a magyar Kecskés Zoltán - lebuktak, és a többiek most nem mertek kockáztatni. Ennek és önkívületi állapotban történő versenyzésének köszönhetően nyert ezüstérmet a magyar Gyurkovics Ferenc. Róla tudni kell, hogy a szakvezetés pontszerzésében reménykedett, mert a felkészülési versenyeken ő volt a legjobb formában az Athénba utazó magyar férfiak közül.

Dolovai még mindig kiáll a lebukott Kecskés mellett

Gyurkovics egyébként a lökésben két rontott gyakorlata - 220 és 222,5 kiló - után harmadik fogására a feje fölé lökte a 225 kilót, ami azt jelentette: könnyebb testsúllyal összetettben ezüstérmes lett. (Eredménye 420 kiló volt.) Dolovai elárulta, Gyurkovics már úton van hazafelé, ami szerinte érthető, mert nem túl jó a csapat hangulata. Arról egyelőre nincs információ, hogy a két kínos eset után esetleg külön ellenőriznék a magyarokat. Dolovai Tamás megerősítette, hogy kitartanak Kecskés ártatlansága mellett, és a végsőkig hajlandóak elmenni, mert biztosak benne, hogy nem doppingolt. Vége

az oldal tetejére