Olimpia 2004

Újabb magyar pisibotrány az olimpián

Kovács Zoltán versenyzett, de visszalépett

2004. 08. 25., 13:52 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:19

Szinte hihetetlen, de egy nappal Fazekas Róbert után egy másik magyar olimpikonnal, a súlyemelő Kovács Zoltánnal történt meg szinte ugyanaz. A versenyző a doppingvizsgálaton képtelen volt eleget pisilni és távozott a laborból. A közrádió szerint később megjelent az olimpiai falu poliklinikáján, de az orvosok onnan elküldték.

Alig egy nappal Fazekas Róbert kínos és zavaros doppingügye után egy másik magyar olimpikon került kísértetiesen ugyanolyan helyzetbe. Az Index athéni tudósítójának információi szerint Kovács Zoltán súlyemelő, a 105 kilogrammos kategória indulója - Gyurkovics Ferenc itt nyert kedden ezüstérmet - szintén képtelen volt pisilni és szerda délután jelenik meg a NOB illetékes bizottsága előtt.

Dolovai Tamás, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke riporterünknek elmondta: a Gyurkovics súlycsoportjában induló Kovács Zoltán az első sikertelen kísérlete után - kifordult a könyöke - visszalépett, de őt is ellenőrizték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) doppingügynökség emberei. Kovács ugyanúgy járt, mint Fazekas: közel négy órát töltött el a doppingellenőrökkel, de nem tudott vizeletet adni. Ezek után határozott úgy, hogy elhagyja a helyiséget. Kovács alighanem tisztában volt azzal, hogy vétséget követ el - mondta az Indexnek Dolovai.

Küldözgették Kovácsot?

A Magyar Rádió értesülése szerint Kovács hajnali háromnegyed három tájban távozott az orvosi szobából. Ezután azonban nem Fazekas taktikáját követte, hanem hajnali 4 környékén a szakvezetőkkel együtt megjelent az olimpiai falu poliklinikáján. (Az előírások szerint az a versenyző, aki az ellenőrző helyiségben képtelen mintát produkálni, átmehet a poliklinikára, ahol addig kell tartózkodnia, amíg nem sikerül pisilnie.) A rádióban közölt verzió szerint a kilinkáról négykor azzal küldték el Kovácsot, hogy reggel 8-kor térjen vissza. A magyar olimpikon ezt megtette, ám újra csak azzal fogadták, hogy 11-re várják vissza. 11-kor viszont már azt közölték vele, hogy délután négykor meg kell jelennie a vizsgálóbizottság előtt.

Kovács az elmúlt években sokat küszködött sérüléssel, sydneyi hatodik és 2001-es Eb harmadik helye után nem ért el jelentős eredményeket.

A 105 kilós versenyzők közül a keddi rajt előtt hárman visszaléptek. Sokak szerint ennek köze volt ahhoz, hogy korábban nyolcan - köztük a magyar Kecskés Zoltán - lebuktak, és a többiek most nem mertek kockáztatni. Ennek és önkívületi állapotban történő versenyzésének köszönhetően nyert ezüstérmet a magyar Gyurkovics Ferenc. Róla tudni kell, hogy a szakvezetés pontszerzésében reménykedett, mert a felkészülési versenyeken ő volt a legjobb formában az Athénba utazó magyar férfiak közül.

Dolovai még mindig kiáll a lebukott Kecskés mellett

Gyurkovics egyébként a lökésben két rontott gyakorlata - 220 és 222,5 kiló - után harmadik fogására a feje fölé lökte a 225 kilót, ami azt jelentette: könnyebb testsúllyal összetettben ezüstérmes lett. (Eredménye 420 kiló volt.) Dolovai elárulta, Gyurkovics már úton van hazafelé, ami szerinte érthető, mert nem túl jó a csapat hangulata. Arról egyelőre nincs információ, hogy a két kínos eset után esetleg külön ellenőriznék a magyarokat. Dolovai Tamás megerősítette, hogy kitartanak Kecskés ártatlansága mellett, és a végsőkig hajlandóak elmenni, mert biztosak benne, hogy nem doppingolt.

N;
hirdetés