Olimpia 2004

Vörös Zsuzsát nem zavarta meg az esélyesség

Előre kiszámolta, hogyan lehet bajnok

2004. 08. 27., 20:15 | Frissítve: 2004. augusztus 27., péntek 21:14

"Ha az élről tudok indulni a futásban, akkor azt hiszem, nem lesz gond, és olimpiai bajnok leszek" - mondta az Indexnek az öttusázó Vörös Zsuzsa athéni megmérettetése előtt. Igaza lett, mert őt nem zavarta meg az esélyesség.

Névjegy
Szül: 1977.05.04, Székesfehérvár
Magasság/súly: 172/60
Végzettség: öttusa szakedző
Klub: Alba Volán SC
Edző: Kulcsár Antal
Nevelőedző: Dudás Lajos
Olimpiai helyezése: 1. (2004) 15. 2000 (egyéni)
Vb-helyezései: 1. 1999, 2003 (egyéni), 2. 1998, 2002 (egyéni)
Eb-legjobbja: 1. 2000 (egyéni)
A huszonhét éves Vörös Zsuzsa élete legnagyobb sikerét érte el olimpiai bajnoki címével. (A sportág második, a magyar öttusa első női olimpiai aranyérmese lett.) Talán nem is lepett meg senkit a győzelme, mert ő maga is így számolta ki az eredményét az Index kérésére, még augusztus elején. A sportágban szentségtörésnek az ilyesmi, a sydneyi ezüstérmes Balogh Gábor például kifejezetten irtózik tőle, szerinte az már régen rossz, ha valaki így áll neki a versenynek.

Vörös azonban örömest vállalkozott a kedvünkért számolgatásra. (Sydney előtt is így tett, de akkor a jóslata és a realitás köszönőviszonyban sem volt a valósággal.) Lövészetben 1100 pontot akart elérni, ezt hússzal túlteljesítette. Vívásban kilencszáznak örült volna, ezt tizenhat ponttal múlta felül. Úszásban tévedett a legtöbbet, mert a harmadik tusában alulbecsülte némileg képességeit, és 1296 pontot ért el, és előzetesen ezerkétszázzal lett volna boldog.

Nem zavarta meg, hogy favorit

A lövészetben is teljesült a vágya, és huszonnégy ponttal több került a neve, mint azzal korábban számolt. Így az élről indult és nyert. Céltudatosabb lett, mint Sydney előtt volt, ezt nyíltan vállalta, és még csak az sem zavarta a legcsekélyebb mértékben sem, hogy ő a sportág elsőszámú favoritja. Az eddigi aranyérmesek közül ő az egyetlen, aki nem élte meg teherként, hogy aranyat várnak tőle.

Négy éve, amikor szintén világbajnokként utazott az olimpiára, elképzelni sem tudta volna, hogy ne legyen az első hatban - nem hitte, hogy egy olimpiának teljesen más a hangulata bármelyik versenyhez képest -, ám végül csupán a tizenötödik hely lett az övé. Most meg az első.

N;
hirdetés