Nyertek a férfiak, összeomlottak a nők

2008.11.21. 21:02
A sakkolimpia nyolcadik fordulójában a férfiak 3-1-re verték a gyengén rangsorolt olaszokat, Polgár Judit azonban megint kikapott. A nők 3-1-re veszítettek, a lengyelek jól használták ki a magyarok durva megingásait, Rudolf megdöbbentő vereséget szenvedett. Még három forduló van hátra, egyre kevesebb az esély az éremszerzésre.

A drezdai sakkolimpián a huszonötödik helyre sodródott magyar férfi sakkválogatottnak az olaszokat kötelező volt legyőznie, de már-már megszokás, hogy ez a siker sem volt teljesen izgalommentes. A betegséggel küszködő Polgár Judit sötéttel vereséget szenvedett, egy olyan riválistól kapott ki, akit 200 ponttal gyengébben rangsoroltak, mint őt. Elég ciki vereség volt.

Almási Zoltán megint kirobbanó formában játszott, a negyvenedik lépés után látta be ellenfele, hogy nem képes feltartóztatni a c-gyalogot. Berkes Ferenc sötéttel még imponálóbban játszott, harmincnyolc lépés után szembesülhetett ellenfele, hogy ha nem adja fel, hamarosan mattot kap.

A legtovább Lékó Péter játszott, aki a Magyarországon élő, nagykanizsai színekben szereplő tizenhat éves Caruanával mérte össze tudását. Eddig már két komoly nagymester győzött le, Lékóval azonban nem boldogult.

Igaz nagy hibát követett el a védekezésben, mert az ötvenedik lépés környékén leszorítva hagyta a királyt. Lékó világklasszisként terelte ezek után a küzdelmet, gyalogelőnyét kiválóan érvényesítette. Az olasznak egy bástyával esélye sem volt a vezérrel szemben, 93 lépésben nyert a magyar nagymester.

A nők hatalmas esélyt hagytak ki, a lengyelek ellen ugyanis a döntetlen könnyen elérhető lett volna, de az eddig bombaformában játszó Vajda Szidónia rosszat húzott, és egyik pillanatról a másikra hátrányba került - szinte megnyert meccset bukott el -, a végén már csak vergődött, és világossal kikapott.

A szintén világossal mérkőző Rudolf Annát megalázóan verte nála gyengébben rangsorolt riválisa, a huszonötödik lépés után már nem volt vezére, futója kötésben állt, a sötét vezér pedig komolyan fenyegette a királyt.

Jegyzőkönyv:

FÉRFIAK: Magyarország-Olaszország 3-1
Lékó Péter (2747 Élő-pont)-Faiano Caruana (2640) 1-0
Michele Godena (2517)-Polgár Judit (2711) 1-0
Almási Zoltán (2663)-Sabino Brunello (2455) 1-0
Denis Rombaldoni (2436)-Berkes Ferenc (2645) 0-1

NŐK: Lengyelország-Magyarország 3-1
Monika Socko (2434)-Hoang Than Trang (2483) döntetlen
Vajda Szidónia (2380)-Iweta Rajlich (2404) 0-1
Jolanta Zawadzka (2378)-Mádl Ildikó (2376) döntetlen
Rudolf Anna (2318)-Joanna Majdan (2284) 0-1