A magyarok nem is tudnak veszíteni

2008.11.17. 12:01
A drezdai sakkolimpián kedden szünnap lesz, ezért különösen fontosak a hétfő délutáni meccsek, mert nem mindegy, hogy a jól szereplő magyar csapatok milyen hangulatban pihennek. A negyedik helyre kapaszkodott férfiak beindultak, az ukránok papíron erősebbek, de nem verhetetlenek. Az ugyancsak negyedik nők Indiával játszanak, akiket az oroszok sem tudtak legyőzni.

Mindkét magyar csapat a negyedik helyen áll a drezdai sakkolimpián. A férfiak Irán elleni döntetlene miatt ez különösen nagy érdem, hiszen az első fordulóbeli váratlan iksz óta háromszor nyertek - a letteket, cseheket, románokat verték -, és eddig senki sem veszített partit.

“Nagyon hamar bekerültünk abba a körbe, amikor már az erős ellenfelekkel játszhatunk, és mindez azért szerencsés és üdvözítő, mert a véghajrára könnyebbekkel kerülhetünk szembe. Egy ilyen eseményről általánosságban elmondható, hogy az első nyolc forduló csak helyezkedéssel telik, hogy az utolsó hármat már mindenki a legjobb pozícióból várja. Általában az utolsó három forduló dönt mindenről” - magyarázta Kállai Gábor, aki a 2002-es ezüstérmes csapatkapitánya volt.

Kiemelte, harminckét partiból mindössze egyet veszítettek a magyar játékosok. Rudolf Anna vasárnap nagyon erős ellenféllel szemben sötéttel kapott ki.

Kállai úgy gondolja, az első hatba kerülés nyolc győzelem mellett egy döntetlennel elérhető mindkét válogatott számára.

“Ehhez még négyszer kellene nyerni, ami egyáltalán nem elérhetetlen, bár az ukránok ellen nehéz lesz. Mindegyik táblán erősebb Élő-pontszáma van a riválisnak, de ez semmit nem jelent. Lékó Péter verte már meg a mostanában megtáltosodott Ivancsukot, Polgár Judit sem esélytelen Karjakinnal szemben, de talán megint Almási Zoltán hozhatja a meccset. Még akkor is, ha papíron nagy a különbség Eljanov javára, de Almási vasárnapi, románok elleni partija bámulatos volt, csakúgy, mint Berkesé. Berkes elképesztő hidegvérrel állította elő a bonyodalmakat, és végig azt éreztem, a középen rekedt királya sem zavarja, mert elegánsan kontrollálta a partit. Ilyen erős ellenféllel még nem játszott, de ez sem feltétlenül akadály.”

Az ukránok ugyancsak hétpontosak, a címvédő örményekkel döntetleneztek, a szerbeket, a grúzokat és Vietnamot is a legkisebb különbséggel verték.

A nők Indiával játszanak, győzelmi eséllyel. Mindkét csapat hétpontos, de a mieink a nagyarányú győzelmeknek köszönhetően előkelőbb helyen állnak, India hatodik. Az indiaiak az oroszokkal szemben döntetleneztek, ami figyelemre méltó.

Az állás:

Férfiak: 1. Németország 8, 2. Oroszország 8, 3. Örményország 7, 4. Magyarország 7, 5. Norvégia 7, 6. Azerbajdzsán 7.
Nők: 1. Kína 8, 2. Lengyelország 8, 3. Oroszország 7, 4. Magyarország 7, 5. Grúzia 7, 5. India 7.
A győzelmekért két pont jár, a döntetlenért egy, a holtversenyeket a tábla melletti pontok döntik el, a holtversenynél van jelentősége a győzelmi aránynak.