Vonn térde szétment, de talpra áll

2013.02.06. 20:50

A súlyos térdsérüléseket szenvedő Lindsey Vonn várhatóan teljesen felépül majd a következő világkupaszezonra, és már csúcsformában indulhat az egy év múlva kezdődő szocsi téli olimpián. A schladmingi alpesi sí-világbajnokságon nagyot bukó versenyző kisebb-nagyobb sérüléseken már eddig is túltette magát.

A kedden rendezett női szuperóriás-műlesiklást a sűrű köd miatt a tervezetthez képest csak órákkal később indították el. Vonn bukásában a rossz időjárási körülmények és az, hogy nem tudott gyakorolni a pályán, egyaránt közrejátszottak.

A síelő elmondta, vasárnap és hétfőn is sokat havazott, így nem tudtak edzeni a versenypályán. Azt remélték, hogy hétfőn kétszer-háromszor lecsúszhatnak, hogy megismerjék a hó- és terepviszonyokat. „Az erős havazás miatt lezárták a pályát, még az edzők elől is. A csapatunkból senki sem volt a lejtőn. Fogalmunk sem volt, milyen állapotban lehet, egyáltalán semmit nem tudtunk. Tavaly voltunk itt a világkupán, így úgy éreztem, hogy valamennyire ismerem a pályát, de mindig kényelmetlenül érzed magad, ha nincs esélyed lemenni rajta a verseny előtt" - mondta Vonn.

A síző egy ugrás után nem tudta megőrizni az egyensúlyát, és fordult át a lécein. Az Amerikai Sí Szövetség közölte, Vonnak elszakadt a térdében az elülső és a belső keresztszalagja, és törést diagnosztizáltak a sípcsontjának közvetlen a térd alatti részén is.

„Lindsey visszatér Vailbe, és én fogom megoperálni jövő héten a szalagokat. A törésnél nincs szükség beavatkozásra, elég a mankós tehermentesítés" - jelentette be szerdán William Sterett csapatorvos, hozzátéve: páciense jó és bizakodó hangulatban van.

Vonnak rejtélyes betegsége miatt nehezen indult a szezonja, és a sérülés most véget is vetett annak. Az edzői szerint azonban a következő szezonra és a szocsi olimpiára már felépül, most azonban hat-nyolc hónapos rehabilitáció vár rá.

A sízőnő már eddig is túltette magát néhány sérülésen. A 2006-os olimpia egyik edzésén nagyot esett, akkor is helikopterrel vitték kórházba, de repedt csípője ellenére két nappal később nyolcadik lett lesiklásban. A 2007-es vb-n egy szlalomedzésen kificamodott a térde, ami a szezonjának a végét is jelentette.

A 2009-es világbajnokságon egy banális sérülést szerzett: lesiklás győzelmét ünnepelte, amikor egy törött pezsgős üveggel megvágta a jobb hülyekujját, és mivel egy ínt is felsértett, meg kellett műteni. A 2010-es olimpia előtt is elérte a balszerencse, egyik edzésén bukott, és megrepedt a sípcsontja, még a síbakancsának felvétele is kínzó fájdalmakkal járt, de így is nyerte lesiklást az olimpián, a szuperóriás-műlesiklásban pedig harmadik lett.