Szávay kínlódva nyert a Roland Garroson

2008.05.26. 13:49
Alig több mint fél óra alatt elintézte Szávay az első szettet, a másodikban is hamar elhúzott 3:0-raa. Innen állt fel a japán Ajumi Morita, aki 5:4-nél a vezetést is átvette, majd egyenlített. A döntő játszma is nehéz volt, 0:3-nál úszni látszott minden, de a magyar éljátékos összeszedte magát, és több mint két óra alatt de nyert.

Gyorsan jelentős előnyre tett szert Szávay Ágnes a több mint 15 millió euró összdíjazású Rolland Garros Grand Slam-torna első fordulójában a japán Ajumi Morita ellen. Mindkét versenyző sok hibával játszott. A ki nem kényszerített hibák száma 8 volt az első kilenc percben. Ennyi idő kellett Szávaynak, hogy 3-0-ra elhúzzon.

Javult a japán, de első gémjét csak 5:0 után nyerte. A magyar versenyző végül 32 percnyi játék után simán hozta az első szettett 6:1-re, kétszer is elnyerve ellenfele adogatását.

A második szettet egy újabb brékkel nyitotta a magyar, majd nagy nehézségek árán hozta saját adogatását, aztán könnyedén a találkozón már negyedik brékjét. Ekkor érthetetlenül leállt, és a japán gyorsan nyert két gémet nyert. Ajumi 3:2 és 4:3 után kétszer is egyenlíteni tudott, sőt a vezetést is átvette. A végén a szettet is megnyerte, 46 perc alatt 6:4-gyel egyenlítette ki a mérkőzés állását. A második szettben 10-ből csak háromszor fordult elő, hogy valaki megnyerje saját adogatását.

A döntő játszma nagyon rosszul kezdődött. A sorozatban hatodik játékát nyerő japán 3:0-ra húzott el. Szávay ekkor mindent beleadott, 3:3-ra kapaszkodott. Ajumi egy pillanatra sem adta fel, remekül küzdött. Szávay 5:4-es vezetésnél a mérkőzésért adogatott, 40-15-nél két mérkőzéslabdája volt, a másodikat beütötte, 122 perc játék után 2-1-re nyert. A végeredmény: Szávay Ágnes (12., magyar)-Ajumi Morita (japán) 6:1, 4:6, 6:4.

Nagyon nehéz meccs volt, a japán szívósan harcolt, rengeteg, egy híján száz ki nem kényszerített hibát vétett a két versenyő, közel azonos elosztásban (49-50). Szávay következő ellenfele a késő délután kezdődő Lisicki-Vesznyina meccs győztese lesz.